Через брак коштів багато підприємств змушені забруднювати екологію / Фото: superomsk.ru

Кошти, зібрані з підприємств в результаті справляння екологічного податку, сьогодні витрачаються неефективно, підтвердила слова міністра екології Остапа Семерака голова громадського формування "Екологічний патруль" і голова громадської ради при Державній екологічній інспекції в Дніпропетровській області Тетяна Лампіка.

Про це йдеться в екслюзивному коментарі для 24 каналу.

"Податок, який акумулюється в містах або селах, або бояться витрачати, або не знають, куди витрачати через його величезний розмір. Я знаю села, де акумулюється 5 мільйонів екологічного податку, а використати його за постановою майже не можливо. Тоді голови селищних рад або міст кладуть його в банк і отримують відсотки. А сам податок взагалі не використовують", – пояснює Лампіка.

Відео дня

За її словами, натомість є багато підприємств, які сплачують екологічний податок, однак перебувають в тяжкому економічному становищі. Тому вони просто не мають грошей на модернізацію і забруднюють екологію.

"Вони не мають такого прибутку, щоб витрачати гроші на економічну модернізацію або на встановлення сучасної системи фільтрації стічних вод. Це дуже велика проблема!" – говорить екологічна активістка.

Лампіка пропонує орієнтуватись на європейську практику і створити єдиний фонд в Україні, який наповнюватиметься грішми з екологічного податку. З якого підприємства й отримуватимуть відсотковий кредит, щоб проводити модернізацію очисних споруд.

"У скрутному економічному становищі підприємства мають функціонувати не за рахунок нашого здоров'я. Тому нам треба орієнтуватись на європейський досвід й зробити собі єдиний фонд", – завершила Лампіка.