Пес з кличкою Кучжі (що китайською означає «сік») дивується, хто дивиться десятки фільмів і серіалів, які в Китаї зняли за його участі.

Однак, зірка на тлі своєї блискучої кар’єри, старіє. А його власник хотів би, щоб пес жив якомога довше. А може і взагалі вічно. Перш ніж стати зіркою кіно, Кучжі був звичайним «дворнягою» на вулицях Пекіна. Тож його, як і багатьох інших вуличних псів, стерилізували. Тому 9-річний Кучжі не може мати потомства. Однак, його власник  - кінолог на ім’я Хе Ю – вирішив зберегти зіркового пса за допомогою клонування, пише Reuters.

«Кучжі – це інтелектуальна власність із соціальним впливом», - каже Хе.

Відео дня

Читайте такожБарбра Стрейзанд клонувала свою померлу собаку

Він звернувся до компанії Sinogene, яка першою в Китаї пропонує послугу клонування домашніх тварин. В травні минулого року фірма наробила шуму, вперше успішно клонувавши генетично модифікованого бігля. Тепер за 55 тисяч доларів люди можуть клонувати своїх домашніх улюбленців і в певному сенсі продовжити їхнє існування. Виконавчий директор Sinogene Мі Джідон каже, що бізнес такого роду ще на початковій стадії.

«Але ми виявили, що все більше власників тварин хочуть, щоб їхні улюбленці супроводжували їх в житті довше», - сказав він.

Китайська сфера біоінженерії розвивається швидше у порівнянні із конкурентами на Заходу, оскільки у Китаї відносно менше регуляторних обмежень. На початку року шанхайська компанія клонувала двох довгохвостих макак. Більш скандальним став випадок, коли минулого місяця Хе Джіанкуі з Китайського південного університету природничих і політехнічних наук заявив, що він використав технологію редагування генів, щоб виправити ембріони дівчаток-близнюків.

Читайте такожВихованці з пробірки: в Південній Кореї клонують померлих тварин (відео)

Процесор біомедичних наук Китайського університету Гонконгу Тін-Лап Лі пояснив, що в КНР існують жорсткі обмеження на використання тварин у лабораторних дослідженнях. Однак, майже немає законів, які б стосуватися клонування тварин. Тому бізнес «копіювання» домашніх улюбленців не має законних перепон.