У небі над Києвом не задимленість, а так звана "температурна інверсія" / фото: Київський метрополітен

У Київській міськдержадміністрації заявляють, що концентрація шкідливих речовин у повітрі перевищена лише біля завантажених автомобільних шляхів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомили заступник начальника Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Савченко і начальник Управління з питань цивільного захисту КМДА Роман Ткачук.

За словами Савченка, явище, яке кияни розцінили як задимленість, насправді, є метеорологічним явищем, внаслідок так званої інверсії атмосферних шарів за умови безвітряної погоди. «Вдень повітря прогрівається, вночі воно холодне, і за умови 100-відсоткової вологості ми маємо туман у Києві. Але за рахунок маловітряної погоди шкідливі речовини зависають у повітрі, змішуючись з туманом», - пояснив він.

Відео дня

Савченко додав, що, за інформацією Центральної геофізичної обсерваторії, станом на 18 жовтня в точках спостереження перевищення чадного газу не зафіксовано, окрім проспекту Перемоги, де, при максимально допустимій концентрації 3 міліграми на кубічний метр, перевищення було на 0,5 міліграма.

Читайте також"Дихати безпечно": у геофізичній обсерваторії розповіли про стан повітря в Києві

«Це звичайна для цієї пори року ситуація, коли у приземному шарі повітря накопичуються шкідливі речовини. Є викиди від автотранспорту, від підприємств, від спалення листя, окрім того люди спалюють сміття», - наголосив він.

В свою чергу Ткачук підтвердив, що перевищення концентрацій шкідливих речовин в атмосфері спостерігається на великих автошляхах столиці. «Перевищення виявляють в місцях скупчення автотранспорту на проїжджій частині, але ці перевищення лише в безпосередній близькості від автодоріг», - сказав він.

За його словами, фактор пожеж на торфовищах цьогоріч не суттєво впливає на стан повітря в Києві. «Декілька років тому ми мали ситуацію, коли місто було затягнуте димом, але тоді навколо Києва горіло понад 40 га торфовищ. На сьогодні в області немає таких великих пожеж. В основному це людський фактор — спалення листя, використання твердого палива для опалення помешкань», - зауважив Ткачук.

Окрім того, він прокоментував поширені в Інтернеті супутникові знімки, згідно з якими в Україні, зокрема, у Києві, спостерігається концентрація чадного газу на рівні Нью-Йорка та промислових районів Китаю. Ткачук зазначив, що на приземному рівні концентрація чадного газу в Києві не перевищена, а стосовно інформації з Інтернету: «Ми не знаємо, на якій висоті були зроблені ці заміри».

Разом з тим обидва чиновники заявляють, що впродовж найближчих семи днів метеорологічна ситуація у столиці суттєво не зміниться.