Ілюстрація \ REUTERS

На зустрічі в Брюсселі лідери країн Євросоюзу домовилися досягти нульового балансу вуглецевих викидів в атмосферу до 2050 року.

Читайте такожРада ухвалила закон про моніторинг викидів парникових газів в Україні

З угоди поки виключена Польща, чия економіка сильно залежить від вугілля, передає Бі-бі-сі. Президент Європейської ради Шарль Мішель визнав, що деяким країнам і регіонам важче адаптуватися до прийнятого рішення. За його словами, ЄС продовжить переконувати Польщу підтримати угоду.

Відео дня

Деякі східноєвропейські держави хотіли отримати фінансові та низку інших гарантій, перш ніж погодитися з рішенням ЄС про скорочення чистого обсягу викидів парникових газів до нуля.

Чехія та Угорщина погодилися брати участь тільки після отримання запевнень в тому, що в остаточному варіанті угоди буде врахований варіант використання атомної енергії.

Зустріч лідерів ЄС відбулася в той момент, коли в Мадриді наближалися до завершення переговори країн ООН про зміну клімату.

Існують побоювання, що остаточна редакція заяви про прагнення до нульових викидів може бути пом'якшена, а основне рішення відкладено до наступної зустрічі в Глазго в кінці 2020 року.

Після 10-годинного обговорення на саміті було прийнято спільну заяву, в якій говориться, що Європейська рада схвалює мету - зробити Євросоюз вуглецево-нейтральним до 2050 року.

Концепція кліматичної нейтральності в екологічній політиці означає, що викиди парникових газів в атмосферу державою або підприємством дорівнюють нулю або ці викиди нейтралізуються заходами з захисту навколишнього середовища.

В угоді не названа Польща, але зазначено, що "одна держава-член на даному етапі не може взяти на себе зобов'язання по виконанню цього показника". Європейська рада повернеться до цього питання в червні наступного року.

У заяві прописано право кожної країни-учасниці на прийняття власних рішень у частині виробництва енергії, у тому числі використання ядерної енергії як частини національної енергетичної системи.

Шарль Мішель визнав, що для деяких країн-учасниць реалізація угоди буде складною. "Ми прийняли це рішення з урахуванням багатьох проблем різних країн, тому що ми знаємо, що важливо враховувати різні національні умови і стартові позиції", - сказав він.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький сказав, що переговори були важкими, і вітав виключення Польщі зі угоди. "Це правило, яке повинно бути включено і в законодавчий процес, - що Польща буде рухатися до кліматичної нейтральності в своєму власному темпі", - сказав він.

Великобританія не брала участі в саміті і повинна покинути Євросоюз у кінці січня. Проте в червні цього року уряд оприлюднив подібні плани зі скорочення викидів парникових газів у Великобританії до нуля до 2050 року. Така обіцянка передбачає повну заборону автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння до 2050 року.

Європейська зелена угода включає в себе:

Так званий механізм справедливого переходу (вартістю 100 млрд євро), покликаний допомогти країнам, які все ще сильно залежать від викопного палива і вуглецевоємних процесів, перейти на поновлювані джерела енергії.

Пропозиції зі зниження викидів парникових газів до 50% від рівня 1990 року або навіть нижче до 2030 року - замість поточної мети 40%.

Прийняття закону, в якому буде прописано досягнення ЄС до 2050 року "кліматичної нейтральності".

План зі сприяння переробки відходів і стратегія "від ферми до виделки споживача", спрямована на підвищення стійкості виробництва і розподілу продуктів харчування.

Кліматична нейтральність передбачає врівноваження викидів шляхом видалення з атмосфери парникових газів.

Теплові викиди, створювані автомобілями і електростанціями, нейтралізуються шляхом видалення парникових газів з повітря шляхом посадки нових лісів або з допомогою технологій уловлювання вуглецю.