Кальмари спілкуються один з одним різними світловими сигналами / Benjamin P. Burford Bruce and H. Robison / Proceedings of the National Academy of Sciences, 2020

Кальмари Гумбольдта (Dosidicus gigas), які проводять більшу частину свого життя в темряві, передають одне одному інформацію за допомогою складної системи біолюмінесцентних сигналів.

Читайте такожВелетенський кашалот помер на березі Англії (фото)

Як повідомляє N+1, про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. Зазначається, що свої наміри кальмари здатні виражати цілими послідовностями сигналів, однак у видів, що мешкають на великій глибині, ці форми комунікації практично не вивчені.

Відео дня

Бенджамін Берфорд (Benjamin P. Burford) з Морської станції Хопкінса Стенфордського університету і Брюс Робісон (Bruce H. Robison) з Дослідницького інституту Акваріума затоки Монтерей в польових умовах вивчили поведінку кальмарів Гумбольдта. Це великі хижі глибоководні молюски, які тримаються групами. Відомо, що під час полювання вони люмінесціюють червоним, але це далеко не єдиний зоровий сигнал в репертуарі цих кальмарів.

Дослідники прагнули зв'язати різні сигнали молюсків з певними формами поведінки і вписати їх в екологічний контекст. Для цього вони знімали на відео поведінку кальмарів Гумбольдта з 2005 по 2012 рік. Камерами управляли дистанційно, тому молюски не боялися їх і полювали, не відпливаючи далеко.

З'ясувалося, що поведінка кальмарів Гумбольдта залежить більшою мірою від світлових демонстрацій сусідніх молюсків, ніж від їх поз. Перебуваючи у великих групах, D. gigas найчастіше «спалахують» (інтенсивність люмінесценції різко підвищується) або «мерехтять» всім тілом.

Усього вчені розпізнали у цих кальмарів 28 типів світлових сигналів, 13 з яких молюски використовували під час поїдання здобичі (зазвичай це відбувається вдень) і перебуваючи серед родичів: ймовірно, кальмари Гумбольдта користуються біолюмінесценцією, щоб повідомляти їм різну інформацію.

Benjamin P. Burford Bruce and H. Robison / Proceedings of the National Academy of Sciences, 2020

Дослідники виявили, що молюски видають послідовності світлових сигналів і поз, а не окремі не пов'язані між собою сигнали. Наприклад, при переслідуванні здобичі кальмар найчастіше спочатку стає темно-червоним, потім одна половина його тіла світліє. Безпосередньо в момент захоплення він знову темніє, а потім весь швидко світлішає. Це, вважають дослідники, вираз намірів — повідомлення іншим особинам того ж виду, що зараз кальмар почне полювати.

Підкреслюється, що кальмар Гумбольдта — перша глибоководна тварина, у якої виявлена така складна система зорових сигналів.

Раніше вченим вдалося зняти на відео гігантського кальмара, або архітеутіса.