фото mon.gov.ua

Вихованець Малої академії наук України Микола Іванченко презентував винахід, що допоможе очищувати воду від розлитої нафти. Із цим проектом він здобув "золото" на олімпіаді Genius, що проходила у місті Освего (штат Нью-Йорк), повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України. 

За словами хлопця, його гідрофобний адсорбент збиратиме тільки нафту, а воду відштовхуватиме. Завдяки пропонованому українцем адсорбенту нафта збирається у грудочки, які можна забрати з водойми будь-яким механічним способом й відправити на нафтопереробне виробництво. Адсорбент може набрати у сім разів більше рідини, ніж важить сам.

Читайте такожУ Києві стартував конкурс юних винахідників (фоторепортаж)

Відео дня

Микола розказав, що завдяки цьому у разі техногенної катастрофи можна зберегти і природу, і не втратити корисну копалину. Також хлопця запросили на ще один міжнародний науковий конкурс у Тунісі "І-Fest", куди він потрапить одразу на фінальний етап. 

Довідка УНІАН. Олімпіада Genius– це один із найбільших наукових конкурсів, у якому, крім США, беруть участь школярі з усього світу, зокрема, із таких країн як: Корея, Індонезія, Киргизстан, Мозамбік, Іспанія, Польща, Тайвань. Цього року в олімпіаді змагалися понад 750 учасників. Олімпіада сприяє глобальному розумінню екологічних проблем та досягненню стійкості завдяки базовій науці, мистецтву, творчому письму, інженерії, дизайну та розвитку бізнесу.