Одним з ключових напрямків світової економіки на найближчі десятиліття стане боротьба з кліматичними змінами та забрудненням навколишнього середовища. Про це говорять заяви та дії уряду найбільшої економіки світу - США й обраний Європою "Зелений курс".

Українська влада заявляє, що наша країна бажає приєднатися до світової боротьби за світле екологічне майбутнє. Правда, визнаємо, поки мало що зроблено на цьому шляху.

Крім зниження викидів в атмосферу, одним зі шляхів очищення нашої землі багато країн в першу чергу вибирають безкомпромісну боротьбу з пластиковим сміттям.

Відео дня

Ні для кого не секрет, що засмічення нашої планети одноразовими виробами з цього матеріалу стало головним болем не лише для екологів: полімерне сміття несе загрозу для кожного жителя Землі.

Україна в боротьбі з пластиковими відходами явно відстає від європейських сусідів, хоча рівень забруднення у нас набагато вищий

Україна в боротьбі з пластиковими відходами явно відстає від європейських сусідів, хоча рівень забруднення у нас набагато вище. 

Схоже, останнім часом влада націлилася на те, щоб у найближчі кілька років почати реальну боротьбу з безконтрольним засміченням національних ґрунтів і вод. Але чи буде цей курс ефективним у країні, в якій досі не налагоджено ефективну систему переробки та утилізації побутових і промислових відходів, а багато громадян не бачать нічого поганого у викиданні сміття собі під ноги?

Важливим кроком на "зеленому" шляху стало рішення парламенту про те, щоб з 1 січня 2022 року істотно обмежити обіг одноразових пластикових пакетів у країні. Народні депутати дали півроку на те, щоб громадяни виробили нову звичку і почали скорочувати їх використання в побуті, а торгові мережі почали згортати безкоштовну роздачу або продажу цих пакетів.

Навряд чи багато країн можуть похвалитися таким звичним для нас поняттям, як "пакет з пакетами". Цілком можливо, що вже за якийсь час українці звикнуть до нововведень і почнуть користуватися сумками або пакетами з екологічно чистих матеріалів.

Для "закріплення" нової поведінки Верховна Рада передбачила штрафи для порушників закону за продаж одноразових пластикових пакетів - як для суб'єктів господарювання, так і для найманих працівників. Покарання залежно від ступеня тяжкості - від 1,7 до 34 тисяч гривень.

Важливим кроком на "зеленому" шляху стало рішення парламенту суттєво обмежити обіг одноразових пластикових пакетів

Однак цим боротьба за очищення нашої землі не обмежується. За словами міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Романа Абрамовського, розроблено законопроект про заборону в Україні багатьох виробів із пластику, який незабаром передадуть на обговорення в Раду.

Поза законом пропонують зробити соломинки для напоїв, пластикові столові прилади, ємності для їжі та напоїв, оксобіорозчинний пластик.

За рік після ухвалення цього закону за виробництво, ввезення в Україну, введення в обіг на території країни таких пластикових товарів каратимуть, причому суворіше, ніж за поширення пластикових пакетів. За перше порушення штраф може скласти від 18 до 51 тисячі гривень, а за повторні дії упродовж року – від 85 до 170 тисяч.

Яка альтернатива звичним для багатьох поколінь українців виробам зі зручного, але екологічно шкідливого матеріалу?

Міністерство пропонує виробникам перейти з полімерів на використання гранул з кукурудзяного крохмалю, який швидко розкладається під час компостування, або інші матеріали й технології.  Хоча ініціатори законопроекту ще не підраховували, у що виллється перебудова виробництва, але Абрамовський впевнений, що в компаній "великих проблем з цим не буде".

При цьому в Україні поки не планують забороняти вологі серветки, засоби особистої гігієни, підгузки, тютюнові вироби з фільтрами й власне фільтри.

Розроблено законопроект про заборону в Україні багатьох виробів із пластику, який незабаром передадуть на обговорення в Раду

Очевидно, що в умовах пандемії коронавірусу буде божевіллям забороняти зроблені з полімерного нетканого матеріалу захисні маски. До речі, не погано б владі продумати працюючі варіанти їх утилізації.

Мінекології також підготувало додатковий законопроект, спрямований на регулювання ринку пластикового пакування. За задумом чиновників, виробники повинні будуть збирати не менше половини випущеного обсягу своєї упаковки, щоб переробляти її для повторного використання.

Поки важко уявити, як виробники, наприклад, йогуртів  збиратимуть пластмасові стаканчики для свого продукту або кондитери - обгортки для цукерок.

У нас навіть у столиці України не налагоджено збір порожніх пластикових пляшок, організований прийом яких давно став правилом у багатьох європейських країнах.

Для підвищення ефективності нового "зеленого" курсу та контролю за додержанням законів Мінекології планує запровадити в Україні (увага!) інститут екологічних шерифів, щоб вони могли виховувати в людей правильну поведінку, а також карати порушників.

Якщо немає розуміння, як не перетворити інститут екологічних шерифів на інструмент тиску на бізнес, краще не починати цю сумнівну авантюру

Сподіваюся, ініціатори розуміють, як не перетворити новий наглядовий орган на ще один інструмент тиску на бізнес і чергову годівницю для чиновників. Якщо такого розуміння немає, то краще для країни не починати цю сумнівну авантюру.

Міністр Абрамовський обіцяє у найближчі два місяці завершити законодавчу розробку цієї ініціативи й подати на розгляд Кабміну відповідний проект рішення. Ця ідея не є новою, адже щось схоже чиновники пропонували ще у 2016 році, але, як це часто буває, далі слів справа не пішла.

Тут, звісно, виникає питання: як це все буде працювати в національних реаліях? Бо жителі великих і малих міст, селищ і сіл можуть розповісти багато сумних історій про те, що муніципальна влада десятиліттями не може організувати своєчасне прибирання сміття та облаштувати місця його переробки або утилізації.

Загалом уже найближчими місяцями на українців очікують зміни деяких купівельних звичок, а торгові мережі й частина бізнесу змушені будуть перебудовувати свою роботу.

За оцінкою експертів, кожен українець на рік використовує близько 500 пластикових пакетів, які після кількох хвилин використання опиняються на звалищах.

Навряд чи більшість жителів країни просто відмовляться від звички використовувати одноразову пластикове пакування

Навряд чи більшість жителів країни просто відмовляться від звички використовувати одноразове пластикове пакування, тому що з 1 січня почнеться справжня війна за екологічне майбутнє країни.

І тут свою роль має зіграти влада: треба розповісти співгромадянам і бізнесу, які зміни повинні відбутися через чотири місяці і які є альтернативи.

Якщо це випробування буде успішно пройдено, то можна приступати до наступного етапу: заборони одноразового посуду з пластику і більш амбітних завдань.

Однак навіть якщо все це з часом абияк запрацює, скажіть, чи зможе Україна стати екологічно чистою землею без свідомої участі громадян в її очищенні й підтримці в "зеленому" стані? Кожен з нас може почати з простого: не треба смітити!

Дмитро Шварц