Все индикаторы глобального потепления в 2014 г. обновили рекорды / NOAA

Рівень Світового океану, зростання температури його верхніх шарів і поверхні суші, вміст в атмосфері вуглекислого газу – всі ці показники в 2014 році встановили нові рекорди. Продовжується посилюватися танення льодовиків. Все це – висновки, опубліковані в щорічному Бюлетені Американського метеорологічного товариства, підготовленому за участю 413 кліматологів з 58 країн світу, пише Naked Science.

За словами Томаса Карла (Thomas Karl), директора, який координував роботу над бюлетенем Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), «весь набір індикаторів демонструє зміни клімату повсюдно, від глибин океану до верхніх шарів атмосфери». І, судячи з цих даних, вдіяти з тим, що відбувається, неможливо вже нічого: навіть якщо станеться неймовірне і всі країни світу, нарешті, домовляться про давно заплановане різке обмеження викидів вуглекислого газу, Світовий океан – основне сховище тепла на планеті – продовжить нагріватися найближчі сотні, а може, й тисячі років.

Читайте такожЧерез глобальне потепління білі ведмеді можуть вимерти за 10 років - вчені

Відео дня

Дані, оприлюднені NOAA, дійсно вже не насторожують – вони лякають. Так, вміст вуглекислого газу в атмосфері склало 397,2 частин на мільйон (ppm) проти 354 ррм в 1990 році. Основну провину за цей процес автори доповіді покладають на людську діяльність, вказуючи, що за цей період промислові викиди зросли вчетверо.

На цьому тлі середня річна температура над поверхнею суші поставила новий рекорд за всю історію сучасних спостережень починаючи з 1880-х. У минулому році вона опинилася на 0,37-0,44 °С вище, ніж в 1981-2010 роках, і на 0,88 °С вище рівня 1880-х. Температурні рекорди оновили кілька десятків країн, а також вся Африка. Невелике зниження середньорічної температури відмічено лише в деяких районах на сході Північної Америки та Центральної Азії.

Океан схильний до перепадів температури в набагато меншій мірі, але і його велетенська, теплоємна маса вже залучена до загального розігрівання планети. Цей процес супроводжується повсюдним таненням льодовиків, зростанням числа й сили циклонів, підвищенням рівня води і її кислотності. Танення в Арктиці починається на 20-30 днів раніше, ніж у середньому в попередні роки, а ураганів зафіксовано приблизно на 10% більше – 91 замість 82-х.

Читайте такожВ Австралії глобальне потепління змусило ящірок змінювати стать

Порівняно з 1990-ми роками рівень води у Світовому океані піднявся на 6,2 см. В різних регіонах світу цей процес розвивається нерівномірно і не виглядає настільки загрозливим: кілька зайвих сантиметрів не приведуть, звичайно, до затоплення цілих країн чи міст. Куди небезпечніше зміни глобальних течій, які він несе: так, Гольфстрім, який століттями пом'якшував клімат у країнах Західної і Північної Європи, вже демонструє тенденцію до послаблення.