Рись на OLX коштує 3,5 тисячі доларів / фото УНІАН

За даними вчених з всесвітнього фонду дикої природи (WWF) в Україні терміново необхідна національна стратегія збереження тварин.

«Повинна бути національна стратегія збереження біорізноманіття і середовища існування видів. Ми не можемо зберігати рись, якщо ми не думаємо про ліс, в якому ця рись буде жити», повідомляє в матеріалі керівник практики "Рідкісні види" всесвітнього фонду дикої природи (World Wide Fund for Nature – WWF) WWF України Богдан Вихор.

За даними експертів: «в Україні можна вільно купити рисей, левів, тигрів. Рись на OLX коштує 3,5 тисячі доларів. Навіть були мамонти, напевно, їх можна було б в Україні купити», - каже експерт.

Відео дня

У матеріалі також йдеться, що незаконна торгівля рідкісними видами – це один з найбільш прибуткових бізнесів. Він займає третє або четверте місце після торгівлі наркотиками, зброєю та людьми. Оборот становить $ 20 млрд доларів щорічно. І Україна тут не стоїть осторонь. Дивно, чому екологи не займаються цією темою, надаючи перевагу іншим.

Крім того, як йдеться у матеріалі, в Україні процвітає незаконне полювання.

«Основною причиною вбивства ведмедя в Карпатах є бажання самоствердитися. Багаті і впливові люди з правоохоронних органів, політики, депутати, судді, бізнесмени хочуть затвердити свій статус, їдуть в гори на вікенд, тому що в Африку на сафарі немає часу», пише автор.

Читайте такожВ Україні вимирають рідкісні види тварин, Червона книга постійно поповнюється - експерти WWF

За попередньою оцінкою, організація чорного полювання на ведмедя може коштувати від 5 до 15 000 євро. Людина їде в гори, щоб затвердити свій статус і показати - я можу собі дозволити вбити ведмедя і мені за це нічого не буде. За минулий рік тільки в одній частині Карпат вбили 9 ведмедів (це тільки відомі випадки – Ред.).

Вбивство заради шкури або м'яса - значно менш вагома причина для людей. Незважаючи на те, що ведмідь вже більше 10 років в Червоній книзі, його чисельність не збільшилася.

У 70-х роках кількість екземплярів була приблизно 1200-1500 особин, зараз, за останніми даними Червоної книги, чисельність впала до 300. Ведмежата, які народжуються і виживають, стають жертвами браконьєрів у дорослому віці.

В цілому, у матеріалі йдеться, що Україні пора взятися за екологію, зберегти річки, ліси, водойми. Уберегти країну від сміття, зберегти здоров'я та продовжити життя людині і тваринам, бо економічний збиток від такого жахливого стану справ – величезний, але набагато важливіші види рослин і тварин, які зникають безповоротно.