Науковці оцінили внесок багатіїв у світові викиди CO2 / REUTERS

З 1990 по 2015 рік 1% найбагатших людей Землі був відповідальний за викид майже в три рази більшої кількості вуглекислого газу, ніж 50% бідних жителів планети.

Читайте такожAirbus представили концепції трьох літаків майбутнього з нульовими викидами вуглекислого газу

Як повідомляє Naked Science, про це свідчать результати дослідження, проведеного об'єднанням Oxfam спільно зі Стокгольмським інститутом навколишнього середовища.

Відео дня

"Надмірні рівні споживання багатої меншості підживлюють кліматичну кризу і піддають планету небезпеці. Ніхто не застрахований від цього, проте найбідніші в світі платять найвищу ціну, хоча і відповідальні за найменші обсяги викидів: вони борються з повенями, голодом і циклонами», — заявив виконавчий директор Oxfam GB Денні Сріскандарадж.

Зазначається, що лише 10% населення планети мають дохід в понад 35 тисяч доларів на рік (близько 980 тисяч гривень), а 1% найбагатших людей Землі заробляють понад 100 тисяч доларів рік (2,8 млн грн).

За підрахунками експертів, на 10% забезпечених людей (близько 630 мільйонів осіб) за вивчений період в 25 років припадало близько 52% всіх викидів CO2. А на частку найбагатших – 15% викидів - більш ніж у 2 рази більше, ніж на найбіднішу половину людства (7%).

"Подібні рівні викидів вуглецю від багатих означають, що хоча ми поставили світ на межу кліматичної катастрофи за рахунок спалювання викопного палива, нам все ще не вдалося поліпшити життя мільярдів людей, — зазначив керівник відділу політики та захисту інтересів з Oxfam International Тім Гор.

Автори звіту вказують, що нестримні темпи споживання і надмірна любов забезпечених верств суспільства до «високовуглецевого» транспорту виснажують так званий світовий вуглецевий бюджет (емісійний бюджет СО2). Під цим терміном розуміють допустиму сумарну антропогенну емісію вуглекислого газу за встановлений період часу.

Якщо ситуація не зміниться, в наступному десятилітті вуглецевих викидів, вироблених 10% найбагатших людей, виявиться достатньо, щоб згодом спровокувати фатальне для клімату підвищення температури на 1,5 градуса - навіть якщо решта світу негайно скоротить свої викиди до нуля.

Аналітики вказують на несправедливість поточного стану речей, за якого розвинені країни і забезпечені люди споживають в рази більше, ніж бідні. Це стосується і споживання енергії від викопного палива.

"Найкраща можлива, морально виправдана мета-щоб все людство жило гідним життям, проте [вуглецевий бюджет] вже витрачений багатими, щоб стати ще багатшими... мова йде не про людей, які раз на рік літають з сім'єю у відпустку, а про людей, які щомісяця подорожують на далекі відстані, — і це досить невелика група», — додав Тім Гор.

На його переконання, транспорт (літаки, автомобілі) - один з ключових факторів у ситуації, що склалася.

Для виходу з ситуації експерти пропонують підвищити "податки на розкіш" і навіть ввести збір для клієнтів авіакомпаній, що часто літають, а виручені кошти направити в тому числі на поліпшення становища бідних верств населення.

Зміна клімату

  • Клімат Землі стрімко змінюється, що ставить всю планету перед загрозою глобальної екологічної, гуманітарної та продовольчої кризи. За оцінками вчених, підвищення температури більш ніж на 1,5 градуса може завдати непоправної шкоди навколишньому середовищу.
  • Однією з головних причин зміни клімату фахівці вважають викиди в атмосферу парникових газів (зокрема - вуглекислого газу), які сприяють підвищенню середньої температури.   
  • У грудні минулого року генсек ООН Антоніу Гутерріш визначив завдання з порятунку планети.
  • Зокрема, за словами Гутерріша, до 2030 року потрібно скоротити викиди парникових газів на 45%. До 2050 року необхідно досягти вуглецевого нейтралітету. А до 2100 року - обмежити зростання глобальної температури до 1,5 градуса за Цельсієм.