Сума збитків склала понад 2 мільйони доларів / Фото: facebook.com/egor.firsov

У морському порту «Південний» (Одеська обл.) з борта судна «Stavanger» в акваторію Чорного моря сталося скидання понад 8 тонн пальмової олії.

Читайте такожВистачить до середини літа: в окупованому Криму катастрофічно знизилися запаси води (фото)

Про це у Facebook повідомив тимчасово виконувач обов'язків голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов.

Відео дня

За його словами, 30 квітня був встановлений факт забруднення внутрішніх морських вод України. Зокрема, унаслідок аварії сталося скидання з судна «Stavanger» (прапор TUVALU) пальмового масла в морському порту «Південний».

Зазначається, що Державна екологічна інспекція здійснила розрахунок збитків, завданих державі, відповідно до нормативних документів.

За інформацією ДП «Адміністрація морських портів України», кількість забруднюючих речовин, скинутих у водне середовище, становить 8,437 тонни. Відповідно, сума збитків - понад 2,416 млн дол.

В акваторію чорного моря скинули понад 8 тонн пальмової олії / Фото: facebook.com/egor.firsov

«Це значний розмір штрафу, і ми розуміємо, що його намагатимуться оскаржити. Але закон є закон, і ми повинні пред'явити претензію відповідно до обсягів забруднення. Позитивним фактом є те, що це страховий випадок, отже компенсація може лягти не тільки на власника (судна - УНІАН)», - зазначив Фірсов.

За його словами, ухвалено рішення затримати судно поки власник не сплатить завдані збитки. Роботи з ліквідації наслідків розливу тривають.

Довідка УНІАН. Морський торговельний порт «Південний» - найбільший за обсягами перевалки вантажів порт України, заснований в 1978 році і розташований на березі Аджалицького лиману. Це найбільш глибоководний порт України (глибина підхідного каналу - 15,5 м, глибини біля причалів - 14-15,5 м). Загальна протяжність причалів - близько 2,6 км.

У порту тривають роботи з ліквідації наслідків розливу / Фото: facebook.com/egor.firsov