Ілюстрація \ REUTERS

Автори доповіді «Національна оцінка клімату» попереджають про великі економічні втрати, якщо не будуть вжиті заходи щодо пом'якшення кліматичних змін.

Читайте такожОкремі штати вимагають від уряду Трампа протидіяти змінам клімату

Президент США Дональд Трамп заявив, що він не вірить доповіді власного уряду, автори якої попереджають про масштабні економічні втрати, які можуть статися, якщо не звертати уваги на зміни клімату через вуглецеві викиди, передає Голос Америки.

Відео дня

«Я в це не вірю», – сказав Трамп в Білому домі, додавши, що США не будуть вживати заходів щодо скорочення викидів, якщо те ж саме не будуть робити інші країни.

За словами Трампа, він прочитав «частину» доповіді і знайшов її «нормальною».

У той же час він відкинув головне попередження доповіді,  а саме те, що економічні втрати країни можуть скласти сотні мільярдів доларів до кінця століття через зміни клімату, якщо не будуть вжиті «істотні і послідовні глобальні заходи щодо їхнього пом'якшення».

«Ні, ні, я в це не вірю, – повторив він. – Цим повинні зайнятися Китай, Японія, вся Азія і всі інші країни. Доповідь стосується нашої країни».

«Ми ніколи не були такою чистою країною, як зараз, – додав він. – І для мене це дуже важливо. Але коли ми чисті, а всі інші місця на землі забруднені, це не так добре. Я хочу, щоб було чисте повітря, щоб була чиста вода, це дуже важливо».

У доповіді йдеться, що «в разі продовження зростання викидів історичними темпами щорічні втрати в деяких секторах економіки, імовірно, складуть сотні мільярдів доларів до кінця цього століття, що перевищує нинішній рівень ВВП багатьох американських штатів».

На думку укладачів доповіді, це позначиться на світовій торгівлі, вдарить по імпортних і експортних цінах, від цього постраждають американські компанії з іноземними операціями і ланцюжками поставок.