Львівщина потерпає від нашестя слимаків / Гринмаркет

В Україні навали рудих слимаків. Вони знищують овочі, квіти, декоративні рослини. І все це з неймовірною швидкістю.

Найбільше іспанських слимаків перед дощем і в сутінкову пору. Збираються цілими колоніями – десятками-сотнями, повідомляє ICTV.

Як говорять учені, цей паразит потрапив в Україну з південно-східної Польщі, на Львівщині його зафіксували 10 років тому.

Відео дня

Зараз рудий шкідник колонізує чи не всі європейські країни.

Досить ефективним медот боротьби з равликами є ручний збір, пише "Гринмаркет". Збирати равликів вручну краще всього після дощу, коли вони проявляють найбільшу активність і виповзають з укриттів. Багато дачників, зустрівши равликів, просто перекидають їх через паркан, але навряд чи це допоможе скоротити чисельність. Улиток краще знищити, присипавши їх кухонною сіллю. Невеликий щіпки солі, що потрапила на підошву молюска, досить для загибелі.

Для зменшення кількості молюсків на ділянці слід викошувати траву, не забувати переглядати затишні містечка, де вони можуть ховатися в посушливу погоду. Наприклад, якщо в міксбордері є великі рослини, такі як козацький ялівець, куляста туя та інші, під кроною гілок яких утворюється особливий вологий мікроклімат, то равлики охоче використовують їх для укриття. Під великими листками кабачків на городі вони також знайдуть непогане притулок. Тому потрібно періодично заглядати в такі затишні місця і збирати скупчення шкідників.

Для запобігання навали равликів на квітники та городні культури можна створювати штучні перепони. Так, відомо, що равлики не люблять переповзати через дрібний гравій, подрібнений черепашник і інші пористі матеріали. Ще один непоганий спосіб – це застосовувати різні приманки, такі як, наприклад, ємності з пивом чи солодким соком. Ємності з приманкою прикопують на рівні землі.

В якості приманки ще добре використовувати спеціально складену купкою свіжу траву. Головне вчасно переглядати приманки і збирати скупчення молюсків.