Американські вчені перестануть заражати котів токсоплазмозом / pexels.com

Міністерство сільського господарства США вирішило закрити багаторічну програму досліджень токсоплазмозу, в рамках якої кішок заражали хворобою і через певний час присипляли.

Читайте такожДикий кіт влаштував погром у столичній посудній крамниці

Як повідомляє N+1, посилаючись на NPR, проти програми виступали громадські активісти, а також конгресмени обох американських партій.

Відео дня

Зазначається, що підрозділ Мінсільгоспу США з наукових досліджень з 1982 року проводить дослідження токсоплазмозу, в яких лабораторних кішок заражали хворобою, збирали з їх екскрементів яйця паразитів, а потім присипляли.

Зооактивісти організації White Coat Waste Project стверджували, що для зараження кішок годували м'ясом собак та інших кішок. Представники відомства, у свою чергу, стверджують, що такі дослідження дозволили істотно знизити поширеність хвороби в США (на 50 відсотків, без уточнення, з якого рівня та за який термін).

У заяві відомства сказано, що дослідження токсоплазмозу «підуть в іншому напрямку», і всі лабораторії підрозділу перестануть використовувати кішок в наукових дослідженнях.

За оцінками White Coat Waste Project, за весь час існування програми вчені приспали понад 3 тисяч кішок. Офіційна представниця Мінсільгоспу США повідомила ЗМІ, що з 2013 по 2018 рік приспали всього 239 кішок, при цьому їх перестали заражати токсоплазмозом ще у вересні 2018 року.

За рекомендаціями незалежної консультативної комісії, коти з програми, яких ще не заражали токсоплазмозом, можуть бути безпечно передані новим власникам. Таких кішок виявилося 14.

Раніше повідомлялося, що під Києвом загадково зникають руді мейн-куни.