Озеро Энос / debbiestravelblog.com

Ці риби були двома видами триголкової колючки, які мирно співіснували в озері Енос, передає xata.co.il.

"Якщо в одному місці живуть два схожих види, вони виконують різну екологічну роль. Коли вони вимирають, це має серйозні наслідки для екології", - говорить співавтор дослідження Сет Рудман з Університету Британської Колумбії.

У випадку з озером Енос, один з видів жив посеред озера, де полював на зоопланктон, а інший ближче до берега, поїдаючи личинки комах. Вони не перетиналися один з одним, шукаючи собі партнерів серед свого виду.

Відео дня

Читайте такожЕволюція видів може призводити до їхнього вимирання - вчені

Потім на початку 90-х років минулого століття в озеро випадково потрапили американські сигнальні раки. Швидше за все, їх занесли туди рибалки, використовуючи як наживку.

Відтоді вони почали вичищати рослинність на дні озера, змусивши риб, які жили посеред водойми, шукати притулок ближче до берега, де жили їхні родичі. Вони почали схрещуватися між собою, і тепер стали гібридом двох видів колючки.

Наголошується, що дослідження ставило перед собою мету з'ясувати, яким чином еволюція, спровокована людиною, впливає на екологію.

Як з'ясувалося, гібрид втратив свої екологічні ролі, і тепер проводить час біля берегів озера, поїдаючи великих комах, що призвело до того, що з озера стало з'являтися безліч дрібних комах.

Крім того, впливу зазнала екосистема суші – листя, яке падає в озеро, не розкладається так швидко, як раніше.

Раніше УНІАН повідомляв, що вперше на території басейну Єркути фахівці впіймали горбушу і йоржів у великих кількостях. Ці риби можуть погано вплинути на популяцію сигових.