снежный барс / wikimedia.org

Вона стала першою, кого вдалося сфотографувати з кошенятами з допомогою фотопасток в долині Аргут, розповів РИА Новости науковий співробітник Алтайського заповідника, експерт з ірбисів в Сибіру і Росії Сергій Спіцин.

Читайте такожНа Алтаї зняли унікальне відео зі сніговим барсом

"Кошенятам було шість місяців. Жахлива ситуація сталася незабаром після того, як їх сфотографували, однак нам стало відомо про це лише зараз: її кошенята потрапили в петлю. Самка спробувала їх звільнити, але вона була в стані стресу і з'їла кошенят. Після цього вона сама потрапила в цю ж петлю і загинула", — розповів Спіцин.

Відео дня

За його словами, співробітники Алтайського заповідника постійно знімають петлі, встановлені браконьєрами, але не завжди вдається все відстежувати.

Вперше Віту сфотографували в долині річки Аргут в 2012 році. Своє ім'я вона отримала на честь трагічно загиблого учасника моніторингу ірбіса на Алтаї Віктора Самойлова.

Сніговий барс внесений в Червону книгу і має статус зникаючого виду у всіх 12 країнах свого ареалу. Крім республіки Алтай, на території Росії сніжний барс зустрічається в Красноярському краї, Хакасії і Туві.