Вчені виявили дивні утворення всередині льодовика \ фото NASA / James Yungel

Вчені виявили дивні утворення під льодовиками Туейтса або так званим льодовиком судного дня і забили тривогу.

Згідно з новим дослідженням, він почав танути несподіваним чином, передає CNN. Зокрема, вчені оприлюднили результати дослідження, яке вони розпочали ще у 2019 році.  Вони показали "дуже складну картину", зазначив океанограф Британської антарктичної служби Пітер Девіс. Зокрема, вчені виявили, що швидкість танення під шельфовим льодовиком була нижчою, ніж очікувалося. "Льодовик все ще в поганому стані, - прокоментував Девіс. - Ми виявили, що, льодовик як і раніше швидко відступає".

Вчені також були здивовані другим відкриттям. Вони виявили складний підводний льодовиковий ландшафт з дивних сходових терас і великих тріщин, що проходять через весь шельфовий льодовик. Дослідники виявили, що в цих частинах танення було навпаки дуже швидким. Тепла солона вода входила в тріщини, розширюючи їх, що підвищувало нестабільність льодовика.

Відео дня

На думку авторів дослідження, танення льоду в тріщинах і терасах "може стати основною причиною обвалення шельфового льодовика".

Що таке льодовики Туейтса

Льодовики Туейтса розміром з Флориду розташовані в Західній Антарктиді. Частина того, що утримує їх на місці - це шельфовий льодовик. Шельф діє як пробка, утримуючи льодовики та забезпечуючи захист від підвищення рівня моря. 

Часткове руйнування Туейтса може підвищити рівень моря більш ніж на 70 см і цього буде достатньо, щоб затопити прибережні населені людьми райони по всьому світу. При цьому глобальний рівень океану підніметься на 10 футів, якщо Туейтс зруйнується. Теоретично на це може піти не одна сотня років, але є підозра, що льодовик може зруйнуватися і раніше. 

Вас також можуть зацікавити новини: