Краби сприйнятливі до випромінювання від підводних кабелів / фото Асоціація Рибаків України

Підводні електричні кабелі вітрогенераторів випромінюють електромагнітне поле, яке ніби "гіпнотизує" коричневих крабів та змушує їх нерухомо сидіти, забувши про їжу й розмноження.

До такого висновку дійшли шотландські вчені з Університету Херіот-Ватт, пише BBC.

Дослідники побоюються, що вітряні електростанції на морських мілинах ставлять під загрозу цілу популяцію великого сухопутного краба, від якого сильно залежить рибна промисловість Європи та малих локальних економік.

Відео дня

В експерименті "брали участь" 60 коричневих крабів на морській станції Сент-Аббс. Тварини тягнулися до джерела електромагнітного поля та завмирали на місці.

За інформацією The Guardian, випромінювання не тільки "гіпнотизує" ракоподібних, воно також впливає на їхні клітини крові, що може зробити їх більш сприйнятливими до бактеріальної інфекції або привести до мутації.

Читайте такожУ Криму на узбережжі Сиваша масово гинуть птахи - вченийВчені вважають, що подібний феномен ускладнює міграцію крабів, а також впливає на їхній метаболізм.

Раніше повідомлялося, як в американському штаті Массачусетс виявили незвичайного черепашонка з двома головами та шістьма лапами.