Смог у Лондоні через забруднення повітря / фото REUTERS

Екологічні фактори, такі як забруднення повітря і спека, викликана кліматичними змінами, стали причинами близько 13% усіх смертей в Європі.

Про це йдеться в звіті Європейського агентства з навколишнього середовища (ЄЕЗ), передає dt.ua із посиланням на Reuters.

В цілому 630 тисяч смертей у 27 країнах Європейського союзу, а також Великій Британії, були пов'язані з факторами навколишнього середовища в 2012 році, останньому році, за який доступні дані.

Відео дня

"Ці випадки смерті можна запобігти та вони можуть бути значно скорочені коштом зусиль щодо поліпшення якості навколишнього середовища", - йдеться в звіті.

Забруднення повітря є найбільшим ризиком для здоров'я в Європі. Це призводить до більш ніж 400 тисяч передчасних смертей щорічно. Тривала дія забруднюючих речовин може викликати діабет, хвороби легенів і рак, і ранні дані свідчать про те, що забруднення повітря може бути пов'язано з вищими показниками смертності серед пацієнтів з COVID-19.

Читайте такожБоротьба за чисте Повітря, воду и грунт. Як в Україні збіраються рятуваті екологію

Рівень забруднення в Європі різко впав на тлі обмежень, введених під час пандемії, але падіння, як очікується, буде тимчасовим, і більшість країн ЄС прострочать свої цілі щодо скорочення викидів в атмосферу, передбачений програмою ЄС до 2050 року.

ЄЕЗ заявила, що пандемія коронавірусу підкреслила зв'язок між навколишнім середовищем і здоров'ям людини, демонструючи підвищений ризик передачі хвороб від тварин людині в результаті погіршення стану навколишнього середовища і виробництва м'яса.

"COVID-19 став ще одним тривожним сигналом. Ми гостро усвідомлюємо зв'язок між нашими екосистемами та нашим здоров'ям", - сказала глава європейської охорони здоров'я Стелла Кіріакідес.

Вас також можуть зацікавити новини