З танкеру стався витік нафти / фото УНІАН

Площа розливу нафтопродуктів з танкера «Делфі» (Delfi), який зазнав аварії на одеському пляжі в 2019 році, становить 400 кв. м.

Про це журналістам повідомила в. о. директора департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради Валентина Дацюк.

Читайте також"Аварії траплялися і до квітня 1986 року": Архів СБУ розсекретив нові деталі щодо Чорнобильської АЕС

Відео дня

Зазначається, що витік нафтопродуктів стався в неділю, 21 червня.

«Орієнтовно розлив плями нафтопродуктів - до 400 кв. м. На щастя, вона не вийшла за межі траверсів пляжу, який обмежений для купання. За допомогою сорбенту ситуація до 14:30 була локалізована. Сьогодні, згідно з візуальним оглядом, ситуація нормальна», - зазначила чиновниця.

За її словами, погіршення ситуації з танкером, було прогнозованим.

Дацюк пояснила, що погіршення пов'язане з підвищенням температури повітря і морської води. Тому після аварії судна перевищення гранично допустимої концентрації нафтопродуктів у воді не фіксувалося (за винятком безпосередньо дня аварії) до поточного червня.

Як зазначила еколог, знаючи про можливе погіршення ситуації, влада наполягала на тому, щоб «Делфі» забрали з узбережжя до кінця березня 2020 року.

«На жаль, цього не сталося ... І з початку червня фіксувалися факти перевищення допустимої концентрації в 2 рази, в 3,5 рази. За вчора інформації поки що немає», - повідомила Дацюк.

За її даними, власник поки що не відмовився від обіцянки забрати судно з узбережжя до 25 червня. Зараз розроблений відповідний план заходів, який перебуває на узгодженні в Адміністрації морських портів України. Після узгодження буде розроблений графік підйому судна.

Голова департаменту наголосила, що пляж закритий для відвідування - його не можна відвідувати і купатися на даній ділянці узбережжя.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу. В результаті аварії танкера було забруднене узбережжя.

Також з'ясувалося, що у танкера були проблеми з судновими документами. Як одна з версій обговорювалася можливість його участі в незаконній дозаправці суден. Але Держприкордонслужба даний факт не підтвердила.

У лютому 2020 року прокуратура повідомила капітану танкера про підозру за ч. 1 ст. 276 (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту) КК України.

За версією слідства, зокрема, він проігнорував попередження про шторм і відмовився від запропонованої допомоги, чим поставив під загрозу життя членів екіпажу і безпеку в акваторії Одеського морського порту. Це призвело до аварії. Надалі це судно почало дрейфувати і потрапило на мілину в акваторії порту.

Судновласник пообіцяв забрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілком. Однак судно так і не забрали з узбережжя в обіцяний термін через карантин у зв'язку з поширенням COVID-19.

21 травня мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що з борту «Делфі» стався витік нафтопродуктів, і сказав, що пляж «Дельфін», швидше за все, буде закритий. Тоді в паливо, що витікло, оперативно прибрали.

16 червня голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций заявив, що судновласник обіцяє забрати танкер до 25 червня.

21 червня зафіксовано витік нафтопродуктів з аварійного танкера.