Ілюстрація REUTERS

Експорт молочних продуктів з України в січні-лютому поточного року скоротився на 22% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 34,2 млн дол., при цьому обсяги поставок залишилися на рівні минулорічних показників, повідомила прес-служба Асоціації виробників молока.

Читайте такожУкраїнські аграрії експортували 35,6 мільйона тонн зернових

"Зниження цін на молочні продукти на світовому ринку призвело до того, що експортуючи такі ж обсяги, що і в 2018 році, ми отримали меншу грошову виручку. На сьогоднішній день експорт не дає нам такої "фінансової подушки", як раніше, але і на внутрішній ринок сподіватися не доводиться, оскільки споживання в Україні і так низьке, до того ж, зараз піст. А в цей період продажі молочних продуктів падають ще більше", - цитує прес-служба аналітика Асоціації виробників молока Яну Музиченко.

Відео дня

У повідомленні сказано, що продажі молока і вершків становили 5 тис. тонн, що більш ніж у 2,2 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше Україна експортує цієї продукції до Катару, частка якого в загальній структурі експорту становить 42%, або 1,4 млн дол., та Молдови - 24%, або 814 тис. дол.

Продажі згущених молока і вершків, враховуючи сухе молоко, в січні-лютому становили 3,6 тис. тонн, що на 32,4% менше, ніж у 2018 році. Основними імпортерами цієї продукції за звітний період стали Кувейт, Ізраїль і Вірменія з загальною часткою 25% у структурі всіх поставок. До цих країн було експортовано згущених молока і вершків, а також сухого молока на загальну суму 6,5 млн дол. Зокрема, до Вірменії цієї продукції було експортовано на суму 837 тис. дол., до Ізраїлю - на 672 тис. дол., до Кувейту - на 555 тис. дол.

За даними асоціації, експорт кисломолочної продукції у січні-лютому становив 975 тонн, що на 46,2% більше, ніж минулого року. Основними покупцями за звітний період стали Казахстан, який імпортував цієї продукції на 563 тис. дол., або 40% в загальній структурі поставок, і Молдова - на 382 тис. дол., або 27,3% у загальній структурі поставок.

Крім того, за два місяці поточного року було експортовано 3,9 тис. тонн олії, що на 36,4% менше, ніж минулого року. Основними імпортерами за звітний період були Нідерланди, Марокко і Молдова.

Поставки сиру на зовнішні ринки за два місяці зросли на 3,17% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 1 тис. тонн. При цьому, загальна експортна вартість знизилася на 2,8% - до 3,5 млн дол. Найбільшими імпортерами українських сирів за два місяці поточного року були Молдова і Єгипет.

Також наголошується, що продажі сироватки за звітний період зросли на 21% порівняно з січнем-лютим 2018 року і становили 4,9 тис. тонн. При цьому найбільше цієї продукції за звітний період було експортовано до Китаю та Малайзії.

Як повідомляв УНІАН, Україна в 2018 році скоротила виручку від експорту молочної продукції на 6% - до 263,7 млн дол.