Ілюстрація REUTERS

Кількість аграрних холдингів в Україні за минулий рік скоротилася до 85 компаній проти 93 роком раніше, повідомила прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Читайте такожУкраїна продала за кордон агропродукції на $10 мільярдів

Згідно з повідомленням, скоротився також земельний банк 15 найбільших компаній - з 3,3 млн га у 2017 році до 3,2 млн га у 2018 році.

Відео дня

Крім того, за даними асоціації, сукупний земельний банк, який обробляється агрохолдингами, також зменшився - з 5,95 млн га у 2017 році до 5,62 млн га у 2018 році.

У прес-службі додали, що сукупний показник EBITDA (обсягу прибутку до сплати податків, витрат на амортизацію та відсотків за кредитами) українських публічних агрохолдингів за 2018 рік скоротився на 19% в чистому вираженні - до 853,6 млн дол.

"Агрохолдинги залишаються, як і раніше, найбільш продуктивним сегментом українських сільгоспвиробників, демонструючи найвищий рівень середньої врожайності серед інших категорій виробників", - відзначили в прес-службі.

За даними асоціації, у 2018 році в порівнянні з попереднім українські агрохолдинги збільшили виробництво основних олійних культур - соняшнику, сої та ріпаку шляхом скорочення посівних площ під окремими зерновими, а також завдяки високій врожайності, яка продовжує зростати. Водночас, агрохолдинги скоротили виробництво пшениці і ячменю, але значно наростили виробництво кукурудзи.

фото ucab.ua
фото ucab.ua
фото ucab.ua
фото ucab.ua

фото ucab.ua

Як повідомляв УНІАН, сто найбільших державних підприємств у 2018 році скоротили чистий прибуток майже в 1,5 раза - до 25,3 млрд грн.