Ілюстрація REUTERS

Країни-найбільші імпортери української агропродукції – Китай, Індія, Нідерланди та Іспанія – можуть знизити закупівлі української агропродукції через коронавірус, поширення якого може ускладнити логістику товарів.

Читайте такожВ Україні через коронавірус може подорожчати часник

Про це у своєму Telegram-каналі написав економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Відео дня

"Маємо проблеми з коронавірусом в Китаї та Індії - двох найбільших країнах світу і найбільших імпортерів продовольства з України. Ці дві країни забезпечують близько 16-18% виручки від агроекспорту України. Купують вони в нас переважно рослинну олію, шрот і зернові", - написав Ярмак.

За його словами, поширення вірусу може призвести до проблем з логістикою і зниження імпорту агропродукції. Водночас він зазначив, що імпорт саме цих базових продуктів постраждає найменше.

При цьому експерт прогнозує менший урожай зернових і олійних культур в цьому році.

"Але подивимося далі - ще два ключових покупці з обсягами не набагато менше, ніж Китай та Індія, мають зараз великі проблеми з коронавірусом. Це Нідерланди і Іспанія. Навіть зменшення імпорту в 10% за цими країнами буде означати, що Україна втрачає близько 600-800 мільйонів доларів валютної виручки. І це без урахування Італії, Німеччини та інших країн", - написав він.

Ярмак підкреслив, що експортерам варто уважно стежити за подіями з коронавірусом в цих країнах, який може призвести до втрати контрактів, кризи несплати за товари та іншим проблемам, і додав, що в цих умовах прогнозувати щось важко.

Як повідомляв УНІАН, за даними ННЦ "Інститут аграрної економіки", у 2019 році Україна експортувала рекордні 6,1 мільйона тонн соняшникової олії, понад 30% поставок якого довелося на Індію, 15,7% - Китай 9,7% - Нідерланди, 6,6% - Іспанію.

Також у 2019 році Україна поставила на зовнішні ринки 56,7 мільйона тонн зернових на 9,6 мільярда гривень. У ТОП-10 імпортерів увійшли Китай (859 мільйонів доларів), Нідерланди (624 мільйони доларів), Індонезія (538 мільйонів доларів), Італія (283 мільйони доларів) та інші країни.

Спалах викликаного новим коронавірусом захворювання (COVID-19) була зафіксована в кінці грудня 2019 року в самому густонаселеному місті Центрального Китаю - дванадцятимільйонному Ухані. Всесвітня організація охорони здоров'я визнала його надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу.

За межами Китаю найбільше хворих у Південній Кореї та Італії.

Станом на ранок 6 березня зареєстровано 98 тисяч 387 випадків захворювання COVID-19, з них 3 тисячі 383 - летальні.