Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді України ввести обов'язковий контроль за транспортуванням спирту силами співробітників Державної податкової служби України (ДПСУ).

Відповідний законопроект № 11363 від 17 жовтня 2012 р. зареєстровано на офіційному сайті Верховної Ради.

Згідно із законопроектом, під час вивезення спирту з території спиртозаводу уповноважений співробітник ДПСУ на акцизному складі робитиме дозвільну позначку в товарно-транспортній накладній (зі штампом і підписом), а під час виїзду спиртовозу з акцизного складу – позначати показники спідометра машини в контрольному журналі відвантаження спирту. Впродовж одного робочого дня ці дані факсом будуть відправлені співробітнику ДПСУ за місцем прибуття вантажу. Він, у свою чергу, має провести аналогічні процедури контролю за фактом прибуття спиртовозу - проставити позначки в товарно-транспортній накладній, а також зняти дані спідометра машини з подальшою їх фіксацією в журналі.

Відео дня

Як випливає із пояснювальної записки до законопроекту, документ розроблено з метою вдосконалення порядку нарахування і сплати акцизного податку, обумовленого розпорядженням Кабінету Міністрів України № 304-р (від 23 травня 2012 р.), а також з метою посилення контролю за обігом спирту і процедури документального оформлення операцій ввезення/вивезення спирту і лікеро-горілчаних виробів із територій акцизних складів. Крім того, за допомогою законопроекту розширюються функції представників ДПСУ на акцизних складах, що робить їхню роботу в частині забезпечення бюджетних надходжень з акцизного податку більш ефективною.

Як повідомляв УНІАН, в жовтні керівники державного підприємства «Укрспирт», які сплатили в казну додатково 25 млн. грн податку на прибуток і суму накладених штрафних санкцій, зуміли уникнути кримінального покарання за ухилення від сплати податків.

За даними ДПС, з початку року в Україні виявлено майже 500 злочинів у сфері виробництва і обігу спирту і алкоголю. З незаконного обігу вилучено більш як 150 тонн спирту, 600 тисяч пляшок фальсифікату і близько 700 тисяч підроблених марок акцизного збору.