На мітингу під Кабінетом міністрів зібралися аграрії Херсонської, Вінницької та ще 20 областей

Близько 5000 співробітників одного з найбільших українських агрохолдингів "Укрлендфармінг" вийшли на мітинг з вимогою припинити тиск на компанію, який здійснюють Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Вищий антикорупційний суд України (ВАКС).

Як передає кореспондент УНІАН, на мітингу під Кабінетом міністрів зібралися аграрії Херсонської, Вінницької та ще 20 областей, де знаходяться підприємства "Укрлендфармінгу". Вони закликали припинити терор силових органів і зберегти робочі місця для більш ніж 27 тис. співробітників компанії, яка щорічно платить більше 3 млрд грн податків до держбюджету.

false

За словами керівника відділу зв'язків з громадськістю агрохолдингу "Укрлендфармінг" і "Авангард" Євгена Манженка, НАБУ, САП і ВАКС ігнорують рішення Печерського районного суду, який визнав незаконним повторне відкриття справи проти акціонера "Укрлендфармінгу" Олега Бахматюка, екс-власника "VAB Банку", через підозри у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого банку Національним банком України.

Відео дня

Читайте також"Політичний тиск": "Укрлендфармінг" відреагував на заяву НАБУ

"Печерський суд визнав, що ця справа була незаконною, суд постановив закрити справу і Генеральна прокуратура виконала це рішення. Але є наші "любі друзі" – Артем Ситник (голова НАБУ - УНІАН) і Назар Холодницький (голова САП - УНІАН), які вирішили, що закон може бути не єдиним для всіх, і що можна продовжувати терор нашої компанії. Вони вирішили подати апеляцію на рішення суду, яке є остаточним і не підлягає оскарженню", – сказав він під час виступу зі сцени.

Він також підкреслив, що тиск силових органів на компанію може призвести до закриття 6 великих птахофабрик, що входять до складу "Укрлендфармінгу".

Через півгодини мітингу до аграріїв вийшли представники Кабміну, яким передали звернення з 27 тисячами підписів до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням відновити справедливість і проконтролювати виконання законного рішення суду.

false

"Ми хочемо захистити своє і вимагаємо однакових правил для всіх: виконання закону і законного рішення суду, яке повинно працювати ось уже півтора місяця. Наші співробітники стояли тут взимку, під снігом, і стоять зараз під спекою замість того, щоб збирати урожай. Ми не втомимося приходити сюди, але сподіваємося, що нас почують", - сказала зі сцени операційний директор "Укрлендфармінгу" Галина Ковток.

Під Кабміном кілька тисяч аграріїв кричали гасла "Руки геть від "УЛФ", а також "Ситника - геть", вимагаючи відставки глави НАБУ. Пізніше колона з мітингувальниками перемістилася під апеляційну палату ВАКС, яка у порушення норм закону україни прийняла до розгляду апеляцію НАБУ і САП на рішення Печерського суду, яке не підлягає оскарженню.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року детективи НАБУ повідомили бізнесмену Олегу Бахматюку про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого збанкрутілому «VAB Банку» Національним банком України і повторно відкрили кримінальне провадження, закрите в 2016 році. Печерський районний суд визнав незаконним порушення справи.

У червні 2020 року Офіс Генерального прокурора виконав рішення суду про закриття кримінального провадження, Генпрокурор Ірина Венедиктова назвала рішення суду таким, що підриває правоохоронну систему.

Довідка УНІАН. «Укрлендфармінг» – найбільший український агропромисловий холдинг, що керує одним із найбільших в країні банків родючого чорнозему, займається вирощуванням сільськогосподарських культур і тваринництвом. До його складу входить агропромислова група "Авангард", компанії якої спеціалізуються на виробництві курячих яєць і яєчних продуктів.