Фото СБУ

Найбільший російський виробник мінеральних добрив «Єврохім», продукція якого перебуває під санкціями Кабінету міністрів України і РНБО, а також його колишні дочірні компанії в Україні, потрапили під підозру СБУ через можливі незаконні поставки мінеральних добрив до України.

Про це повідомляє «Новое время. Бізнес» в матеріалі «Російський слід чи внутрішня боротьба. Чому СБУ прийшла до торговців міндобривами».

За даними видання, у справі про несплату антидемпінгових мит на сотні мільйонів гривень постачальниками міндобрив з Росії фігурують колишні "дочки" російської хімічної компанії "Єврохім" в Україні. Саме колишні трейдери продукції «Єврохіму в Україні», а також низка інших імпортерів, виявилися замішані в схемі, яку викрила СБУ.

Відео дня

У розпорядженні «Нового времени» опинилася копія судового рішення у кримінальній справі № 757/27086/20-до, у якій проходять ТОВ Агротрейд Україна лтд, ТОВ Агротрейд НД, ТОВ ТД Агроімпорт ЛТД, ТОВ Агроімпорт ЛТД, ТОВ УАПГ, ТОВ Агрохімресурс, ТОВ Агропартнер, ТОВ Одеса Агрохім, ТОВ Белор Україна, а також їхні засновники та бенефіціари. У матеріалах кримінальної справи № 757/27086/20-к окремо згадуються ТОВ Агроцентр Україна і ДП Агроцентр Єврохім Україна (раніше ці компанії входили до складу російської «Мінерально-хімічної компанії «Єврохім»). Зокрема, йдеться, що вони також ввозили мінеральні добрива за підробленими первинними документами. Компанії умисно ухилялися від сплати податків та антидемпінгового мита на суму понад 7,5 млн грн у 2017 році, - повідомляє «НВ Бізнес».

«Згодом ТОВ Агрохімтехнолоджі придбало корпоративні права ТОВ Агроцентр Україна та ТОВ Агроцентр Єврохім Україна через низку «пов'язаних компаній». Цей процес супроводжувався переказом коштів на рахунку АТ «Мінерально-хімічна компанія «Єврохім» (Російська Федерація) та його бенефіціарного власника (Андрій Мельниченко — НВ Бізнес), щодо яких рішенням РНБО від 14 травня 2018 року були введені санкції», - нагадують автори матеріалу.

Читайте такожСБУ викрила мільйонну схему c добривами з Росії

У тому ж травні 2018 року, щоб вийти з-під санкцій, «Мінерально-хімічна компанія «Єврохім» заявила про продаж свого українського бізнесу місцевого українського менеджменту. Пізніше про продаж своєї дочки заявила ще одна російська компанія «Фосагро».

СБУ встановила, що після введення РНБО санкцій у травні 2018 року, організатори налагодили незаконну поставку продукції з РФ. «Опитані експерти й учасники ринку припустили, що може йтися про можливий імпорт російської продукції до України через треті країни», - пише «НВ Бізнес».

Зокрема, автори матеріалу, посилаючись на дані Союзу хіміків України, звертають увагу, що у 2019 році прихований імпорт азотних добрив з РФ відбувався через Білорусь, Литву, Туреччину, Грузію та Болгарію. «Аналогічна ситуація спостерігалася у 2019 році на ринку комплексних добрив. У липні були введені санкції щодо добрив з РФ. Після цього у другому півріччі 2019 року різко зріс імпорт з Болгарії, Сербії, Литви й Польщі», - повідомляє видання.

«Новое время. Бізнес» також нагадує, що в кінці червня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) завершила спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну азотних і фосфорних мінеральних добрив, незалежно від країни походження та експорту, вирішивши не застосовувати спеціальні заходи. Тобто не вводити квотування.

Нагадаємо, 9 липня СБУ повідомила про розкриття механізму несплати антидемпінгових мит на сотні мільйонів гривень постачальниками міндобрив з Росії.

Раніше, 22 червня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) прийняла рішення відмовити українським виробникам у захисних заходів і введення квот на імпорт мінеральних добрив з формулюванням: «застосування спеціальних заходів суперечить національним інтересам України».

Згідно з аналізом, опублікованим виданням «Дзеркало тижня», рішення української МКМТ не вводити квоти на імпорт мінеральних добрив підіграло російської корпорації «Єврохім», що вкладе 1 мільярд доларів на будівництво заводу в Казахстані. Експерти зазначають, що добрива з нових виробничих потужностей в Казахстані будуть поставлятися, в тому числі, і на український ринок.