Постачальники ввозили міндобрива з порушенням митних правил / фото УНІАН

Служба безпеки України задокументувала механізм несплати антидемпінгових мит на сотні мільйонів гривень постачальниками міндобрив з Росії.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Оперативники спецслужби встановили, що постачальники з РФ через українських дистриб'юторів протягом 2014-2018 років ввозили міндобрива з порушенням митних правил.

Відео дня

Комерсанти в документах міняли код класифікації товару, щоб продукція не підпадала під дію антидемпінгових мит, встановлених Мінекономіки. Тому поставки міндобрив здійснювали за найменшою ставкою мита, що призвело до несплати до державного бюджету митних мит на сотні мільйонів гривень.

Читайте такожСБУ припинила махінації з мобільним трафіком ОРДЛО

Встановлено, що після рішення Ради нацбезпеки та оборони України в травні 2018 року про внесення російських виробників міндобрив до "санкційного" списку, організатори налагодили незаконну поставку продукції з РФ.

За рішенням суду правоохоронці провели 6 обшуків в офісах комерсантів і 23 огляди складських приміщень на території Харківської, Хмельницької, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Житомирської, Кіровоградської, Полтавської, Волинської, Івано-Франківської, Вінницької, Київської, Черкаської областей та у Києві.

В ході проведених слідчих дій вилучено близько тисячі тонн мінеральних добрив російського походження, первинну бухгалтерську документацію, податкову звітність, митні декларації та комп'ютерну техніку, що підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

В рамках кримінального провадження, розпочатого за ознаками складу кримінального злочину за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України, проводиться досудове розслідування.

Як повідомляв УНІАН, 3 липня 2020 року Служба безпеки України в Харківській області викрила та припинила протиправну діяльність злочинної групи, учасники якої виготовляли для бойовиків терористичної організації «ДНР» підроблені дипломи про вищу освіту.

3 липня 2020 року Служба безпеки України спільно з Офісом Генерального прокурора, Державною податковою службою та Державною службою фінансового моніторингу провела спецоперацію з викриття і блокуванню ДПС протиправного механізму формування сум податкових кредитів по ПДВ для суб'єктів господарювання.