Експерти зазначили, що наприкінці минулого тижня пропозиція картоплі на ринку України значно збільшилася / фото REUTERS

В Україні наразі картопля надходить у продаж по 16-22 грн/кг, що в середньому на 11% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Як повідомляють аналітики EastFruit, на українському ринку картоплі спостерігається значне зниження торгової активності. 

"Якщо з другої половини жовтня 2023 року фермери практично щотижня підвищували ціни на картоплю, то вже сьогодні більшість виробників змушені переглядати ціни на дану продукцію в бік зниження", – говорять вони.

Відео дня

За словами експертів, ще наприкінці минулого тижня пропозиція картоплі на ринку України значно збільшилася, оскільки фермери, які раніше утримувалися від продажів в очікуванні подальшого зростання цін, почали розпродавати наявні обсяги цієї продукції. Прийняти таке рішення виробники були змушені у зв’язку зі стрімким погіршенням якості картоплі в сховищах.

"Водночас господарства, які мають у своєму розпорядженні запаси якісної продукції, з продажами не поспішають, оскільки впевнені, що попит на картоплю активізується ближче до кінця поточного місяця", – зазначають аналітики.

За їхніми даними, попри зниження цін, сьогодні картопля в Україні надходить у продаж у середньому у 2,9 раза дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. 

Ціни на картоплю в Україні - останні новини

На українському ринку торік восени почали стрімко зростати ціни на картоплю. Тоді причиною подорожчання був підвищений інтерес оптових компаній і населення до закупівлі цієї продукції. Також тоді в деяких регіонах через несприятливі погодні умови збирання картоплі дещо ускладнювалось, що також стимулювало зростання цін у картопляному сегменті. 

Водночас деякі виробники стримували продаж картоплі в надії на її подальше подорожчання.

На початку 2024 року через високі темпи зростання цін на картоплю вітчизняного виробництва її почали імпортувати

На початку лютого ціни на картоплю досягли вражаючої позначки в 18-23 гривні за кілограм, що в чотири рази перевищує цінові показники минулого року. 

Експерт прогнозує, що вартість картоплі продовжить зростати протягом весни, оскільки імпортована продукція, яка надходитиме на ринок, не буде мати низької ціни.

Вас також можуть зацікавити новини: