Ціни на продукти в Україні підскочать / фото ua.depositphotos.com

За кілька місяців вартість курячих яєць на полицях магазинів України суттєво підскочить. Також українському споживачеві варто готуватися до зростання цін борщового набору та молочки.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, рекордне подорожчання продуктів в Україні спостерігалося в перші чотири місяці повномасштабного вторгнення Росії. На сьогодні ціни зростають у два-три рази менше.

"У серпні та на початку вересня ми бачили найнижчі ціни в Україні, далі вони зростатимуть. До кінця року та наприкінці зими побачимо ціну по 50 гривень на яйця. Я кажу про те, що ми можемо купити в магазинах — можна спрогнозувати будь-що окрім вартості яєць, тому що виробники настільки колотяться між собою, що ціна якраз зростає напередодні нового року. Вона потім починає спадати. Така ситуація буде спостерігатися і зараз: у грудні ми матимемо максимальну ціну, а от у січні вона буде знижуватись. Вартість зростає навіть не зважаючи на попит українців", — зазначив Дорошенко.

За його прогнозом, у цей же період варто очікувати подорожчання борщового набору. Наприклад, картопля може коштувати по 30 гривень за кілограм. При цьому значна частина овочів вже взимку буде імпортуватися, як і в цьому році.

Молочка також подорожчає і її ціни будуть вищими за європейськими, хоча це в Україні є явищем останніх років, вважає Дорошенко.

Дефіциту сирів в Україні не буде і недолік сировини чи молочки тривалого зберігання буде вирішуватися шляхом імпорту з Європи. Чимало у ціноутворенні буде залежати від курсу долара — 42 грн чи 48 грн, — це має значення для виробників та імпортерів.

Раніше ми говорили про те, які запаси зробити на випадок голоду, адже чутки про те, що осінь і зима для українців будуть дуже важкими, не перестають розбурхувати свідомість наших громадян. Також ми наводили список того, що купити для довгого зберігання з консерв.

Вас також можуть зацікавити новини: