Ціни на яйця в Україні можуть сягнути минулорічних рекордів / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

В Українському клубі аграрного бізнесу прогнозують, що до новорічних свят ціни на яйця сягнуть показника минулого року – близько 75 грн за десять штук. Про це йдеться в публікації УНІАН.

"Більше – навряд чи, оскільки подальше зростання цін буде обмежуватися купівельною спроможністю населення", – пояснюють в УКАБ.

При цьому багато експертів по-різному оцінюють очікуваний ріст цін. Попри купу факторів, через які вартість яєць зростає, експерти не передбачають різких цінових злетів на популярний продукт, подібних до минулорічних.

Відео дня

"Суттєвого росту цін на яйця, яке спостерігалось восени минулого року, ми не прогнозуємо. За нашими оцінками, можливий ріст цін до кінця року складе 10-15%", – вважає Директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

Експерти й аналітики пояснили, що цього року на вартість яєць впливає, перш за все, сезонний фактор.

"Домашня птиця суттєво збільшує яйценосність в теплі літні місяці та суттєво зменшує - в холодні зимові. В промисловому виробництві немає таких коливань. Відповідно, і ціна реагує на зміну пропозиції", – пояснила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

Крім того, на ціну впливає збільшення витрат на електроенергію та пальне. Також, на думку директора профільної асоціації Сергія Карпенко, не омине кінцеву вартість яєць й фактор переходу Нацбанку від фіксованого до гнучкого курсу.

"Це вже призвело до здорожчання валюти, за яку виробники закуповують добовий молодняк, кормові добавки, ветеринарні препарати, обладнання тощо. Подальший ріст курсу негативно впливатиме на собівартість виробленої продукції", - підкреслив він.

Минулорічне подорожчання яєць в Україні

Як повідомляв УНІАН, у січні-лютому 2022 року вартість яєць в Україні за 10 шт. становила близько 35 грн. Проте вже після початку повномасштабної війни Росії проти України вартість яєць перевищувала 70 гривень за десяток.

У вересні цього року директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко спрогнозував, що вже за кілька місяців суттєво підскочить ціна курячих яєць на українських полицях в магазинах.

За його словами, рекордне подорожчання продуктів в Україні спостерігалося під час перших чотирьох місяців повномасштабного вторгнення РФ. Наразі ціни зростають у два-три рази менше.

Вас також можуть зацікавити новини: