Ідеться про збагачення борошна вітаміном В9/ фото pixabay.com

Жіночий рух "За майбутнє" закликає народних депутатів України якнайшвидше внести до порядку денного пленарних засідань проєкт Закону № 5657 "Про фортифікацію борошна". Автор документа Ірина Констанкевич пропонує перейняти світовий досвід профілактики серцево-судинних захворювань і патологій новонароджених дітей, запровадивши на законодавчому рівні процедуру збагачення борошна потрібними організму вітамінами, зокрема, фолієвою кислотою. Це має суттєво скоротити статистику серцево-судинної захворюваності, зменшити смертність від інсультів та інфарктів, попередити випадки народження дітей зі вродженими патологіями.

"Ідеться про збагачення борошна мікроелементом, який ми не завжди отримуємо в достатній кількості з продуктів харчування, із нашого навколишнього середовища, — це вітамін В9. Його відсутність в організмі, на жаль, призводить до ускладнень, до складних проблем зі здоров’ям. І найперше з цими проблемами стикаються молоді мами, які народжують дітей із патологіями — хворобами, які супроводжують людей упродовж життя", — наголосила заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, член Жіночого руху "За майбутнє" Ірина Констанкевич.

Проблему компенсації дефіциту фолієвої кислоти у світі почали комплексно вирішувати наприкінці минулого століття. У 1998 році рішенням Управління продовольства і медикаментів США (FDA) запроваджено обов’язкову фортифікацію (збагачення) борошна фолієвою кислотою. Наступними країнами, які перейняли досвід Америки та почали збагачувати борошно, стали Канада й Чилі. На сьогодні такий спосіб попередження вроджених вад і серцево-судинних захворювань успішно використовують більш ніж 80 держав світу.

Відео дня

За даними Держстату, демографічна ситуація в Україні щороку набуває чимдалі катастрофічніших темпів. Минулого року померли 63 438 людей, що є антирекордом смертності за останні три роки. У топі причин традиційно залишаються серцево-судинні захворювання, які забрали життя 40 359 громадян.

У першому півріччі 2021-го в Україні померла 349 041 людина, що на 21,6% більше аналогічного періоду 2020-го. Понад 60% (185 тис. смертей) сталося від інсультів та інфарктів. Разом із тим народжуваність знизилася на 4,7% — до 132,6 тис. немовлят. Таким чином, лише за півроку населення України скоротилося на 216 446 людей.