Україна суттєво збільшила експорт агропродовольства / фото УНІАН

Україна цьогоріч у першому півріччі експортувала агропродовольства на 11,8 млрд дол., що на 17% перевищило закордонні продажі за аналогічний період 2022 року.

Про це повідомили в Українській асоціації аграрного експорту (УААЕ). Зокрема, вартість експорту м’яса і субпродуктів становила 439 млн дол. - на 4% менше, ніж за перші шість місяців минулого року. Традиційно найбільші доходи в цій групі приносить м’ясо птиці - 392 млн дол. (на 10% менше).

Водночас за цей період продажі за кордон молокопродуктів виявились на 8% більшими, ніж торік, досягнувши 95 млн дол. При цьому ключовими експортними позиціями залишаються сухе та згущене молоко - 37 млн дол. (менше на 5%), масло і молочні пасти - 25 млн дол. (більше на 8%), сири - близько 19 млн дол. (більше на 61%).

Відео дня

"Також позитивні зміни відбуваються стосовно закордонних продажів яєць, яких експортовано майже 26 тис. тонн на суму 35 млн дол. - ці цифри не набагато менші, ніж за весь 2022 рік. Хоча експортна ціна для наших постачальників поки що знизилась - 1 тис. 352 дол/тонн або 35 тис. 152 дол/контейнер 26 тонн", - зазначили експерти.

За їхніми словами, скорочення доходів від експорту меду на 17% до 60 млн дол. пов’язане не зі зниженням його кількісних обсягів, які практично не змінились (25 тис. тонн), а з неприпинним зменшенням середньої ціни цього українського продукту на світовому ринку - до 2 тис. 442 дол/тонн.

Експерти підрахували, що в цьому році вартість продажів за рубежем плодово-ягідної продукції на третину менша, ніж у 2022 році, і складає 95 млн дол. Левова частка доходів експортерів продукції садівництва формується коштом заморожених ягід і фруктів (50 млн дол.), волоських горіхів (33 млн дол.), зерняткових культур (9 млн дол.).

За даними УААЕ, продукти з доданою вартістю в цілому продемонстрували позитивну динаміку, спостерігається зростання стосовно молокопродуктів, яєць, пшеничного борошна і макаронів, всіх видів кондитерської продукції. На торішньому рівні знаходиться експорт м’ясних продуктів і меду, нестабільна ситуація продовжується з овочевою групою, знижується валютна виручка за плодово-ягідну продукцію. Невтішним сигналом є невпинне зниження експортних цін на мед, яйця, заморожені фрукти українського виробництва.

В Асоціації зазначають, що ринок Євросоюзу є основним при збуті яєць, меду, плодів і ягід, пшеничного борошна, виробів з тіста. Однак ризик заборони поставок до ЄС низки продуктів з України, зокрема, фруктів, змусив спеціалізованих експортерів потрохи переорієнтовуватися на інші країни Європи та Близький Схід, а частка Євросоюзу тут скоротилась з понад 80% до 63% у 2023 році.

В УААЕ наголошують, що подальша переорієнтація однозначно потребуватиме додаткових витрат часу і коштів, доступність яких знизилась в умовах війни.

Важливі новини України - сьогодні це варто знати

Як повідомляв УНІАН, за підсумками 2022 року Україна експортувала агропродовольства на суму 23,6 млрд доларів, що на 15% менше рекорду 2021 року у 27,9 млрд доларів.

Заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов говорив, що виручка від експорту українського зерна у 2022 році становила понад 9 млрд доларів.

Вас також можуть зацікавити новини: