Очікується, що проблем з картоплею в цьому році не буде / Ілюстрація REUTERS

Урожай картоплі в Україні в поточному сезоні істотно перевищить торішній рівень і цілком задовольнить потреби внутрішнього ринку.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Читайте такожВ Україні ціни на картоплю пішли вгору

Відео дня

Відзначається, що попри великі очікування російських та білоруських експортерів заробити на продажу продукції в Україну, торішня ситуація з масовим імпортом картоплі з цих країн, швидше за все, не повториться.

"Валовий збір картоплі істотно перевищить рівень минулого сезону. Таким чином, Україна цілком зможе задовольнити потреби внутрішнього ринку у "другому хлібі", як це було завжди, за винятком сезону 2019/20, коли країна вперше в історії імпортувала істотні обсяги картоплі", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, в минулому сезоні в Україні був зібраний один з найнижчих за всю історію незалежності урожай картоплі через несприятливі погодні умови. В результаті ціни на українську картоплю були рекордно високими, від чого виграли зовнішні постачальники – Росія і Білорусь, де урожай картоплі виявився високим, а ціни – навпаки, рекордно низькими. За минулий сезон Україна закупила у цих країн близько 500 тис.тонн картоплі.

Аналітики відзначають, що в поточному сезоні ціни на картоплю поступово знижувалися і на даний момент цей продукт коштує мінімум на 30% менше, ніж роком раніше.

Хронологія подій

  • Українські картоплярі в серпні-вересні 2020 року відставали від нормальних темпів збирання картоплі через посушливу погоду. На думку експертів, це могло спровокувати зростання імпорту картоплі у 2020 році.
  • На початку листопада 2020 року в Україні спостерігався значне зростання цін на картоплю.
  • Україна у 2019 році збільшила імпорт картоплі, переважно з Росії, в 43 рази – до рекордних 250 тисяч тонн, при власному врожаї у 20,3 мільйона тонн.