Зловживання зерновою угодою, по суті, є блокадою воєнного часу / фото Telegram, Андрій Єрмак

"Зернова угода", яка була підписана ООН, Туреччиною, Росією й Україною, фактично узаконила піратство, яким займається РФ. Ця блокада знекровлює українську економіку, тому міжнародна спільнота має вжити заходів щодо повного розблокування морських портів. Про це написав американський дипломат Джеймс Гілмор у своїй колонці для видання The Hill

"Це зловживання зерновою угодою, по суті, - блокада воєнного часу. Росія встановлює контроль над "відкритим морем" у порушення міжнародного права. Цей контроль - пряма загроза іншим країнам Чорного моря, особливо Грузії, ще одній країні, що перебуває під прицілом Росії", - вказує експерт. 

Гілмор наголосив, що зернова угода вже має обмежений характер, оскільки охоплює тільки експорт зерна з трьох українських портів на Чорному морі. При цьому українські судна піддаються обшуку і огляду з боку російських чиновників, і вони саботують цей процес, щоб навмисне викликати скупчення і затримки суден. 

Відео дня

"Російські судна не підлягають таким же тривалим процесам перевірки. І це, в поєднанні зі значним скороченням кількості українських морських суден, вивільняє більше маршрутів для російських вантажів, підживлюючи російську військову машину. Експорт зернових та олійних культур з Росії, за оцінками, збільшиться з 33 мільйонів тонн у 2021-2022 роках до 45 мільйонів тонн у 2022-2023 роках, тобто на 36%. І навпаки - експорт пшениці з України скоротився на 28%", - акцентував Гілмор. 

Експерт також нагадав, що до російського вторгнення понад половина українського експорту йшла морськими маршрутами, тому блокада портів стала руйнівною для економіки і призвела до падіння ВВП на 30%.

"Росія активно блокує порти і морську торгівлю, щоб завдати шкоди економіці України, і використовує гуманітарну угоду по зерну як нову форму "піратства", яка виходить за рамки розграбування активів України. Водночас, відкриття портів зменшить залежність України від іноземної економічної допомоги", - пише Гілмор. 

Він наголосив, що економічна вигода для України від розблокування портів буде дуже суттєвою: за оцінками, Україна потенційно може щорічно генерувати додатково 20 мільярдів доларів. 

"Міжнародна морська організація і західні союзники України повинні притягнути Росію до відповідальності за порушення положень Конвенції ООН цими актами піратства, розблокувати морські порти України і припинити незаконну загрозу РФ морському судноплавству в Чорному морі", - резюмував Гілмор. 

Нагадаємо, раніше американський дипломат Курт Волкер також закликав країни НАТО давати військову відповідь у разі, якщо РФ буде атакувати комерційні судна в міжнародних водах Чорного моря – адже це акт піратства.

У свою чергу віце-прем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков заявив, що Україна потребує вільного морського експорту, і закликав міжнародне співтовариство об'єднатися для розблокування українських портів.