Україна займає друге місце в Європі за покладами газу / фото УНІАН

Україна на кінець 2017 року мала 1,1 трлн кубометрів запасів газу, що робить її другою після Норвегії в Європі за обсягами покладів блакитного палива.

Читайте такожУкраїна з початку року скоротила споживання газу

Про це йдеться в звіті BP Statistical Review of World Energy, передає liga.net.

Відео дня

У першу трійку рейтингу увійшли: Норвегія, яка за оцінками аналітиків має 1,7 трлн кубометрів газу, Україна (1,1 трлн) і Нідерланди (0,7 трлн).

Найбільші запаси газу у світі мають Росія (35 трлн кубів), Іран (33,2 трлн), Катар (24,9 трлн) і Туркменістан (19,5 трлн).

За оцінками НАК «Нафтогаз України» і Міністерства енергетики та вугільної промисловості, обсяги блакитного палива в Україні становлять 0,6 трлн кубометрів, повідомляє cost.ua.

При цьому "Нафтогаз" включає в розрахунки тільки дані щодо своїх компаній без урахування приватних видобувачів.

Різниця в цифрах пояснюється різними методиками оцінки. Крім того, обсяги розвідувального буріння зростають, і методологія оцінки запасів родовищ змінюється. Тому переоцінка запасів газу - постійний процес для всіх країн, відзначає видання.

Раніше виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявляв, що запасів газу в Україні вистачить ще на 15 років.

Як повідомляв УНІАН, за даними «Укртрансгазу», українські державні і приватні видобувні компанії в 2018 році в порівнянні з 2017 роком збільшили видобуток газу на 0,4% – до 20,9 млрд куб. м. При цьому, найбільша газовидобувна компанія «Укргазвидобування» в 2018 році наростила видобуток газу на 1,6% - до 15,5 млрд куб. м.