Ілюстрація REUTERS

З 1 квітня всі держшахти Донбасу можуть відключити за борги від електропостачання, після чого вони не просто зупиняться - їх протягом лічених годин затопить.

Читайте такожКорупція в "оборонці": у НАБУ оприлюднили подробиці матеріалів, отриманих від ГПУ

Про це повідомляє передача "Гроші".

"В гонитві за грошима і збереженням влади ця сама влада, здається, наплювала на найважливіше - на безпеку громадян і національні інтереси", - говориться в передачі.

Наголошується, що минулого тижня в містах Сєвєродонецьк та Краматорськ відбулися засідання регіональних комісій з питань надзвичайних ситуацій, де екстрено, але по-тихому розглядали одне-єдине питання: як не допустити цієї катастрофи, коли в перший день після виборів, 1 квітня, всі державні шахти Донбасу відключать від електропостачання.

Ця загроза більш, ніж реальна. Блекаут для шахтарів станеться, якщо не будуть погашені борги державних шахт за електроенергію вартістю 450 мільйонів гривень. Оскільки грошей в державних шахтах немає, можна чекати найгіршого, і вже в найближчі дні.

"Без електроенергії шахти не просто зупиняться - їх протягом лічених годин затопить! І це не вигадки, а офіційний висновок Міненерговугілля", - наголошують журналісти.

Чому маючи під ногами запаси вугілля на сотні мільярдів доларів, країна не може фактично сама у себе купити електроенергію для шахт? Розслідування, яке вибухне голосніше, ніж оборонний скандал - дивіться у відеоматеріалі передачі "Гроші".