Коболєв: проблема криється в простій дії – прибрати приватних посередників / фото УНІАН

НАК "Нафтогаз України" пропонує Кабінету Міністрів скасувати зобов'язання компанії продавати газ посередникам - облгазам і газзбутам - і продавати його безпосередньо населенню.

Читайте також«Газпром» через ремонт трубопроводу різко збільшив транзит газу через Україну

Про це керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв розповів в інтерв'ю ТСН.ua.

Відео дня

"Якщо якийсь облгаз або газзбут, а це по суті одне і те ж, зможуть переконати приватного споживача купувати газ у них, і вони цей газ де візьмуть і будуть постачати споживачу – будь ласка, це конкуренція. Зараз є монопольне право газзбутів брати газ у "Нафтогазу" на пільгових умовах. Вони зобов'язані продавати весь газ населенню, але чи дійсно весь пільговий газ потрапляє до цієї категорії, перевірити неможливо. За більшу частину цього газу з нами не розраховуються", - розповів він.

Коболєв додав, що саме цим компаніям-посередникам "Нафтогаз" не може продавати газ дешевше, тому що так вони завдадуть шалених збитків державній компанії.

"Якщо б ми могли продавати газ безпосередньо населенню і це регулювання, що зобов'язує використовувати газзбути, були зняті, ми могли б до поточної ринкової ситуації продавати газ дешевше. Тому зараз проблема зменшення ціни газу для населення України криється в дуже простій дії – прибрати приватних посередників між "Нафтогазом" і населенням. І це тільки одне рішення уряду", - додав він.

Коболєв також пояснив, незважаючи на те, що з 1 травня буде чергове підвищення цін на газ, що є зобов'язанням перед Міжнародним валютним фондом, в МВФ готові до скасування підвищення, якщо буде відмова від регулювання.

"Наскільки нам відомо, позиція МВФ така: або ви йдете за графіком і підвищуєте ціни, або ви взагалі ціни на газ не регулюєте. Вибирайте... Усунення непотрібних посередників в даний момент часу принесе користь усім. Ринкова ситуація дозволяє при цьому навіть знизити ціну для кінцевого споживача. Але це потрібно робити максимально швидко", - резюмував керівник НАК.

Як повідомлялося, у "Нафтогазі" кажуть, що через відмову Данії затримка будівництва "Північного потоку-2" в обхід України може становити півроку або рік.