Переговори про транзит російського газу відновляться в червні / фото УНІАН

Переговори з Росією щодо транзиту російського газу через територію України до 2020 року, після завершення поточних контактів, відновляться в червні.

Читайте такожНові «газові» переговори: що буде з транзитом

Про це заявив голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, виступаючи на організованій Concorde Capital інвестиційній конференції в Києві.

Відео дня

«Російська сторона офіційно повідомила, що вони будуть готові говорити тільки після того, як новий президент вступить у свої повноваження, – сказав Коболєв. - Думаю, що ці переговори поновляться десь в червні».

За його словами, перед цими переговорами має відбутися розмова нового президента України Володимира Зеленського з президентом Росії Володимиром Путіним.

Коболєв зазначив, що критично важливою для цих переговорів буде позиція Німеччини, яка має безпосередній вплив на запуск «Північного потоку-2» і може вимагати від РФ підписання нового контракту з Україною, а також позиція США щодо санкцій стосовно цього газопроводу.

Крім того, ще одним фактором впливу на переговорну позицію Росії Коболєв назвав здатність України подати позов до російського «Газпрому» з метою отримати компенсацію в обсязі 12 млрд дол. при припиненні транзиту.

«Якщо до цього додати нашу, я сподіваюся, хорошу підготовку до зимового сезону, то, я думаю, що можна як уникнути нової кризи, так і забезпечити підписання нового контракту», - резюмував голова «Нафтогазу».

Як повідомляв УНІАН, НАК «Нафтогаз України» відпрацювала ймовірний сценарій припинення транзиту російського газу через територію України з початку 2020 року, який дозволить захистити нашу країну від газового шантажу.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України. Такі тристоронні переговори Україна - Європейський Союз - РФ з питань транзиту газу після 2019 року були заплановані на травень цього року.