Ілюстрація / REUTERS

Оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз" приступила до чергового етапу по створенню незалежного українського оператора газотранспортної системи (ГТС), об'єднавши у філії "Оператор ГТС України" все підрозділи, залучені до процесу транспортування газу.

Читайте такожКабмін затвердив відділення ГТС від "Нафтогазу"

Про це повідомляє прес-служба нацкомпанії.

Відео дня

"З 1 червня розпочався черговий етап проекту з анбандлінгу (відділенню - УНІАН) ГТС України. У філії "Оператор ГТС України", як в єдиному підрозділі, об'єднані функції технічної експлуатації ГТС, яку раніше виконували п'ять окремих філій "Укртрансгазу", - сказано в повідомленні.

У компанії зазначили, що таким чином, створений прообраз майбутнього незалежного Оператора ГТС України, до якого переведено понад 12 тисяч працівників, безпосередньо залучених до процесу транспортування газу. Одним з ключових змін стало спрощення управлінської структури та реорганізація бізнес-процесів підприємства відповідно до міжнародних практик управління.

"Завдання цього етапу анбандлінгу - відпрацювати формат роботи майбутнього незалежного Оператора як єдиної структури, протестувати наявні управлінські та технологічні процеси та усунути можливі розбіжності", - повідомляє компанія.

У прес-службі додали, що, за словами генерального директора філії "Оператор ГТС України" Павла Станчака, цей етап означає, що тепер всі підрозділи, залучені до процесу транспортування газу, будуть об'єднані під одним дахом.

"Ми ретельно до цього готувалися - створили принципово нову, спрощену і гнучку оргструктуру, вводимо кращі міжнародні стандарти роботи, зібрали високопрофесійну команду та отримали підтримку провідних європейських експертів. Впевнений, що незабаром це дозволить нам увійти в сім'ю європейських операторів ГТС", - цитує Станчака прес-служба.

За інформацією "Укртрансгазу", з 1 липня розпочнеться наступний етап анбандлинга, який передбачає перехід функції технічної експлуатації української газотранспортної системи в компанію "Оператор газотранспортної системи України", 100% власником якої є АТ "Укртрансгаз".

Довідка УНІАН. На початку листопада 2016 року Кабмін прийняв рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України". Водночас менеджмент національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" створив у структурі діючої держкомпанії "Укртрансгаз" новий філіал - "Оператор ГТС України".

Відділення ГТС в нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідні для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, таким чином зберігши обсяги транзиту після завершення діючого контракту з "Газпромом".

4 лютого 2019 року "Нафтогаз" створив нову компанію - "Оператор газотранспортної системи України", 100% власником якої є АТ "Укртрансгаз", в рамках реалізації чергового етапу по відділенню оператора ГТС і залучення європейського партнера до її управління.