Ілюстрація REUTERS

Ціна на електроенергію для промисловості в Україні з 1 липня зросла на 30%.

Читайте такожЗапуск нового ринку електроенергії в Україні відбувся успішно - USAID

Про це на прес-конференції заявив виконуючий обов'язки голови держкомпанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

Відео дня

"В реальності ціни на електроенергію для промисловості показали набагато більше зростання, ніж очікував уряд на рівні 5-6%. Ціна на електроенергію для промисловості зросла на 30% за перші 10 днів роботи ринку. Тенденція до того, що різниця зростатиме", - сказав він.

За словами Ковальчука, можна констатувати, що на даному етапі ціна на ресурс зросла, але при цьому остаточна вартість на липень ще не сформована і буде зрозуміла лише до кінця місяця, коли будуть дані щодо небалансів роботи нового ринку.

Ковальчук зазначив, що таке суттєве зростання ціни обумовлений неправильною моделлю покладання спецзобов'язань, оскільки потенційно великий гравець держкомпанія "Енергоатом" повністю виключена з ринку.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.

Цей закон передбачає запровадження конкурентних відносин на енергоринку, в тому числі на роздрібному, а отже, кінцевий споживач в майбутньому зможе обирати постачальника електроенергії. Закон відповідає вимогам Третього енергетичного пакета.

Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни. "Укренерго" є державним підприємством, перебуває у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.