Ілюстрація / REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", спільно з Оператором газотранспортної системи України працює над можливістю вже з січня 2020 року почати постачання газу в Україну через Трансбалканський газопровід.

Читайте такожНе більше трьох місяців: у "Нафтогазі" сумніваються, що Росія зможе постачати газ до Європи без України

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

Відео дня

"Південноєвропейські країни активно диверсифікують постачання: каспійський газ через TANAP (газопровід з Азербайджану до грецького кордону – УНІАН) та LNG поставки створюють хорошу конкуренцію російському газу. Працюємо над тим, щоб вже з січня можна було здійснювати постачання газу до України з південного напрямку через Трансбалканський газопровід", - написав він.

При цьому пояснивши, що для того, щоб почати постачання катарського газу прямо в Україну, необхідно розв'язувати основну проблему - домовитися з Туреччиною про прохід танкерів через протоку Босфор.

Макогон зазначив, що днями катарський газ вперше був доставлений на LNG термінал в Грецію на судні класу Q-Flex, який може перевозити понад 210 тисяч кубометрів скрапленого газу.

Ілюстрація / REUTERS

Як повідомляв УНІАН, раніше "Укртрансгаз" повідомляв, що Україна після закінчення чинного контракту на транзит газу з російським "Газпромом" може додатково завантажити газотранспортну систему за рахунок імпорту або транзиту газу з Румунії по Трансбалканському газопроводу.

Читайте такожУ "Нафтогазі" назвали умови, на яких пропонують РФ продовжити транзит газу

Трубопровід Транзит-1 є одним з трьох трубопроводів Трансбалканського маршруту, який сьогодні використовується для транспортування природного газу з Росії в Болгарію, причому довгостроковий контракт на бронювання цього трубопроводу "Газпромом" на території Румунії завершився у 2016 році, що передбачає приведення правил використання цієї інфраструктури до вимог європейського законодавства, в тому числі та в частині забезпечення вільного доступу учасників ринку до цього газопроводу.

Україна в січні-травні 2019 року імпортувала 3,49 мільярда кубометрів природного газу на загальну суму 800,3 мільйона доларів.

Основними постачальниками газу до України були компанії, зареєстровані у Швейцарії, Німеччині, Польщі, Угорщині, Австрії, Чехії, Франції, Великобританії та Люксембурга.

Наприкінці листопада 2015 року Україна відмовилася від закупівлі природного газу у російського "Газпрому".