Ілюстрація REUTERS

В рамках підготовки до опалювального сезону 2019-2020 року оператор газотранспортної системи України держкомпанія «Укртрансгаз» завершила модернізацію п'яти компресорних станцій (КС) для роботи в реверсному режимі, що дасть можливість у разі часткової чи повної зупинки транзиту російського газу через територію України забезпечувати безперебійне газопостачання українських споживачів, повідомляє компанія.

Читайте такожХолода близько: в українських сховищах вже 16,6 мільярда кубів газу

«У рамках підготовки до опалювального сезону 2019-2020 року «Укртрансгаз» завершив модернізацію п'яти компресорних станцій (КС) для роботи в реверсному режимі», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що це дає можливість в разі часткової чи повної зупинки транзиту забезпечувати безперебійне газопостачання для українських споживачів східних і південних регіонів шляхом транспортування блакитного палива з європейських країн і з підземних газосховищ на заході України.

«На компресорних станціях «Хуст», «Богородчани», «Гусятин», «Бар», «Олександрівка» побудовано нові обв'язки, за рахунок яких вдалося розширити можливості ГТС для оперативного перерозподілу газових потоків і оптимізувати технологічні витрати блакитного палива при роботі станцій у реверсному режимі», - зазначає прес-служба.

За інформацією «Укртрансгазу», в січні 2009 року через провокаційні дії російського «Газпрому» українська ГТС вже була змушена працювати в умовах відсутності транзиту. На той момент штатних можливостей переключання на реверсний режим не було і для проходження газової кризи було реалізовано тимчасову схему газопостачання «захід-схід».

«На сьогодні «Укртрансгаз» впровадив всі необхідні технічні та регламентні рішення для створення надійної реверсної схеми, вона готова до функціонування в штатному режимі і може бути активована одразу за необхідності», - пояснили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, на початку серпня «Укртрансгаз» заявив про виконання 65% робіт з ремонту та модернізації об'єктів газотранспортної системи України в рамках плану підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 року.

Довідка УНІАН. «Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, якими природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

100% акцій «Укртрансгазу» перебувають у власності НАК «Нафтогаз України».