Ілюстрація REUTERS

Нова модель поділу (анбандлінгу) НАК «Нафтогаз України» може бути затверджена Кабінетом міністрів вже на наступному засіданні, до початку тристоронніх газових переговорів з Росією, запланованих на 19 вересня.

Читайте такожЄвропейський суд скасував розширений доступ «Газпрому» до OPAL, що посилить позицію України на газових переговорах – ЗМІ

Про це під час дискусії, присвяченої енергетичній безпеці у взаєминах російського «Газпрому» і «Нафтогазу», заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Відео дня

«Я вірю в те, що ми набрали гарну швидкість, і що ми знайдемо правильне рішення навіть раніше, ніж відбудуться тристоронні переговори 19 вересня. Я вірю в те, що ми представимо бачення і форму анбандлінгу всьому ринку, і я навіть розраховую на те, що на наступному засіданні Кабміну буде прийнято таке рішення. Щоб показати, що у нас є рішення, яке працює», - сказав він.

За словами Оржеля, сьогодні спільно з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком та з міністром фінансів Оксаною Маркаровою проводилося обговорення рішення про модель анбандлінгу.

«Я думаю, що ми на правильному шляху. У понеділок ми обговорювали це з містером Марошем Шефчовичем, сьогодні ми обговорювали це з прем'єр-міністром нову модель анбандлінгу», - додав він.

При цьому, яка саме модель анбандлінгу пропонується на затвердження, не уточнюється.

Як повідомляв УНІАН, 9 вересня міністр енергетики і охорони навколишнього середовища Олексій Оржель спільно з керівництвом НАК «Нафтогаз України» провели в Брюсселі попередню зустріч з членами Європейської комісії з приводу транзиту російського газу через Україну після 2019 року і анбандлінгу «Нафтогазу».

Раніше віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович заявив, що переговори між Росією, Україною і ЄС про продовження транзиту російського газу через територію нашої країни призначено на 19 вересня.

Довідка УНІАН. Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота такого оператора дасть змогу посилити позиції і роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.