Ілюстрація REUTERS

Про це розповів голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

"Нам пообіцяли, що якісь наші пропозиції будуть враховані між першим і другим читанням, але законопроекти 1012 і 1012-1 приймуть. Тому, на жаль, доводиться констатувати — діалогу влади на рівні Верховної Ради і бізнесу, немає. Координації між Радою і урядом теж немає. Прем'єр-міністр з одного боку заявляє, що зміни в Податковий кодекс будуть обговорювати навесні, а будуть прийняті не раніше 2021 року. При цьому парламент вносить кардинальні зміни", - підкреслив Біленький в коментарі Обозревателю.

На його думку, такі кроки призведуть до втрати державою мільярдів гривень податку на прибуток.

Відео дня

"Наші витрати через підвищення в 4-5 разів тарифів зростуть не менш ніж на 8,5 мільярдів гривень в рік... Ми порахували, якщо держава отримає додатково 8,5 мільярдів гривень від ренти, то втратить близько 11,5 мільярдів податку на прибуток від цих підприємств. Оскільки, як мінімум на 20% будуть скорочені обсяги виробництва, ми втратимо значну частину експорту — Китай повністю, частину у країнах ЄС. Можливо рентабельним залишиться лише внутрішній ринок за рахунок більш дешевої доставки", - заявив Біленький.

При цьому, голова Федерації металургів України зазначив, що такий дивний інтерес з боку Ради спостерігається тільки по залізній руді, рента на інші види сировини не збільшується.

Законопроектом №1210, пропонується підвищити рентну плату за видобуток залізної руди з 8% до 10%, і збільшити нижній поріг рентабельності залізорудної сировини з 14-25% до подвійної облікової ставки НБУ – сьогодні це 33%. Також пропонується в якості бази для оподаткування брати вартість товарної продукції (в т. ч. концентрату, агломерату, окатишів із вмістом Fe62-67% замість вартості видобутої руди з вмістом Fe16-30%.

Як повідомлялося раніше, міжнародна аудиторська компанія PWC провела дослідження, згідно з яким зміни до Податкового кодексу, закладені в законопроекті №1210, зроблять рентні платежі у співвідношенні до комерційної прибутку підприємств майже в 10 разів більше, ніж в Росії, а також стануть вищими, ніж в Австралії, Бразилії та Китаї.