Завтра в Стокгольмі виступить «Нафтогаз» / фото УНІАН

Завтра, 11 жовтня, в Стокгольмі Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» виступить на апеляційних слуханнях щодо рішення арбітражу за контрактом на постачання газу російським «Газпромом», згідно з яким було скасовано положення контракту «бери або плати».

Читайте такожЗ 1 січня "Газпром" зможе вийти на український газовий ринок - Коболєв

Про це УНІАН повідомив виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Відео дня

«Слухання ще тривають. Вчора цілий день виступав «Газпром». Завтра цілий день будемо виступати ми. Готуємось до цього», - сказав він.

Вітренко також зазначив, що жодна зі сторін не змінила свою позицію у справі.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 9 жовтня, в Стокгольмі розпочались слухання апеляційної скарги «Газпрому» на рішення арбітражу скасувати положення контракту «бери або плати», що звільняє Україну від зобов'язання платити «Газпрому» 80 млрд доларів.

Наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяганину з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на постачання та транзит газу з Україною в судовому порядку. У березні 2018 року «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.