Наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом»  / фото eer.ru

У Стокгольмі завтра, 9 жовтня, починаються слухання щодо рішення арбітражу за контрактом на постачання газу між «Нафтогазом України» і «Газпромом», згідно з яким було скасовано положення контракту «бери або плати».

Про це повідомив в Facebook виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Напевно символічно, що День юриста зустрічаю в Стокгольмі, де разом з кращими юристами світу готуємось до слухань в апеляційному суді щодо рішення арбітражу проти «Газпрому». Перша справа (а їх загалом три) стосується, перш за все, рішення арбітражу, яке обнулило наші зобов'язання щодо положень контракту «бери або плати». За цим рішенням Україна тепер не повинна платити «Газпрому» 80 млрд доларів. Не дивно, що вони хочуть його оскаржити. Слухання починаються завтра», - написав Вітренко.

Відео дня

Читайте такожСША хотіли включити американців у склад ради «Нафтогазу» — ЗМІ

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку. У березні 2018 року «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогазу» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.