Витрати підприємств ГМК зростуть до 3 мільярдів гривень \ фото bank.gov.ua

Об'єднання підприємств «Укрметалургпром» прогнозує зростання витрат гірничо-металургійного комплексу на оплату спожитого газу до 3 млрд грн у випадку, якщо НКРЕКП затвердить підвищення тарифів на транспортування палива. Відповідні дані озвучив президент об'єднання Олександр Каленков в ході круглого столу, організованого Федерацією роботодавців України.

Читайте такожЗаконопроект 1210 ставить під загрозу всі металургійні підприємства України - Каленков

У жовтні ТОВ «Оператор ГТС України» провів слухання щодо підвищення тарифів на транспортування за умови відсутності транзиту з боку Росії (нульовий варіант). У ФПУ зазначили, що пропозиція «Оператора ГТС» призведе до того, що тариф на транспортування газу виросте в 3,5 рази. Очікується, що саме такий варіант буде направлений на затвердження в НКРЕКП.

Відео дня

«Для гірничо-металургійного комплексу прогнозується зростання витрат на газ, в якому будуть сидіти витрати на транспортування газу, до 3 млрд грн. Для нас зараз це дуже суттєво. Фактично, може йти мова про істотне зниження виробництва сталі», - зазначив Каленков.

За його словами, на тлі уповільнення світової економіки і глобального зниження попиту на сталь, українські підприємства вже почали скорочувати виробництво. Зниження обсягів у вересні і жовтні становило 10%.

«Замість того, щоб проводити політику підтримки підприємств, щоб ми могли перенести цю кризу, фактично, державна політика йде до того, щоб підштовхнути наші підприємства до кризової ситуації», - прокоментував він ініціативу щодо підвищення тарифу на транспортування газу.

За підрахунками Федерації металургів України, сумарно вартість газу в разі погодження нового тарифу зросте на 1271 грн. Як зазначив голова ФПУ Сергій Біленький, сюди входить вартість транспортування як з розподільних мереж, так і з транспортування магістральними газопроводами.