Зараз тарифи на транспортування газу в нас і без того одні з найвищих у Європі, зазначив Каленков / фото УНІАН

Ціни на блакитне паливо для українців почнуть стрімко зростати через підняття тарифів на транспортування газу.

Про це заявив в ефірі 24 каналу керівник об’єднання підприємств Укрметалургпром Олександр Каленков. Ініціював підняття розцінок монополіст компанія Укртрансгаз. 

Читайте такожУ разі підвищення тарифу на транспортування газу витрати підприємств ГМК зростуть до 3 мільярдів гривень - Каленков

Відео дня

"Це підвищення для всіх виробників було величезною несподіванкою. Тому що зараз тарифи на транспортування газу у нас і без того одні з найвищих у Європі. Тому у промисловців така ініціатива Укртрансгазу викликала великий подив. Зараз, наприклад, тарифи на так звану точку входу в Україні вищі, ніж у наших сусідів – у Словаччині, в Угорщині, навіть в Італії. Попри це, монополіст хоче підняти тариф ще майже в три рази. Якщо він і без того був вдвічі вищий, ніж у Словаччині, то тепер буде в шість разів вищим. Тобто економічного обґрунтування для цього не існує", – зазначив Каленков.

Найбільше, за словами керівника ОП Укрметалургпром, постраждають підприємства, продукція яких напряму залежить від вартості газу.

"Для багатьох галузей вартість газу – це основна складова в собівартості продукції. Наприклад, для хімічних підприємств, де ціна на газ займає майже 80% у собівартості виробництва добрив. Далі ланцюгом це призведе до подорожчання вартості аграрної продукції. Майже половину вартості займають ціни на газ у виробників будівельних матеріалів, до 20% на підприємствах з виробництва скла, ще більше доведеться витрачати металургійному комплексу. Загальні втрати – це 36 мільярдів гривень. Причому половину грошей буде витягнуто з кишень звичайних українців", – зазначив Олександр Каленков.