Перемовини досі тривають / фото УНІАН

Нафтогаз і Газпром обговорюють можливість виплати росіянами $3 млрд з арбітражу в газовому еквіваленті.

Про це розповів в ефірі Радіо НВ виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

Читайте такожУ Кабміні прокоментували газову зустріч міністрів енергетики України та Росії

Відео дня

Даний факт визнав міністр енергетики РФ Олександр Новак, який був присутній на переговорах.

«За публічними заявами (сторони Газпрому – НВ Бізнес) ми бачимо певний прогрес. Йдеться про газ на $ 3 млрд. Це дуже багато газу. Це роки імпорту України», — зазначив Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставки газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

Наприкінці травня 2018 року «Нафтогаз» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. в зарубіжних судах. Процеси щодо арешту активів «Газпрому» проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».

Напередодні, 28 листопада у Відні відбулася двостороння зустріч між Україною і Росією в рамках переговорів щодо підготовки до підписання договору про транспортування газу через українську газотранспортну систему. У ній взяли участь міністри енергетики двох країн, а також керівники «Нафтогазу» і «Газпрому».