«Київтеплоенерго» закликав клієнтів передавати показання лічильників вчасно / фото УНІАН

Кияни можуть побачити у платіжці за опалення додаткові нарахування у разі перерозподілу обсягів споживання по багатоквартирному будинку, коли один із сусідів не передавав відповідні показання лічильника.

Читайте такожЯкою буде гарантована ціна на газ і чому в областях різні тарифи: пояснює Мінекоенерго

Про це на брифінгу заявив директор СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Костянтин Лопатін.

Відео дня

«Причина одна - перерозподіл обсягів споживання за домовим приладом обліку тепла внаслідок наявності інформації про фактичне споживання по клієнтам, які не передавали показники», - сказав він.

Лопатін пояснив, що якщо з якихось причин споживач щомісяця не передає показання лічильника навіть за відсутності споживання, то нарахування йому відповідно до закону все одно залишаються. Ці обсяги враховуються при розподілі обсягів тепла всередині будинку. Оскільки саме цей обсяг тепла був зафіксований на вході в будинок і відповідно він розподіляється з урахуванням прогнозованих даних щодо обсягів споживання тих, хто не передає свідчення.

«Це призводить до того, що, рано чи пізно, споживач звертається з фактичними показаннями лічильника і вимогою зробити перерахунок нарахування, виходячи з фактичних даних приладів, які були зафіксовані ... Ми змушені робити перерахунок. З огляду на те, що обсяги його споживання вже були враховані всередині будинку по всіх споживачах, такий глибокий перерахунок тягне за собою перерозподіл обсягів всередині будинку за відповідні періоди. Це відповідь на питання, чому деякі споживачі в нашому місті отримували перерахунки за послуги опалення влітку, чому проводилися перерахунки за послуги гарячого водопостачання», - сказав він.

Лопатин також зазначив, що не існує законодавчої можливості, щоб цей не переданий обсяг тепла записати на споживача, яка не повідомляв дані лічильника.

«Споживачам дуже важко пояснити, чому внаслідок безвідповідальності їхніх сусідів вони отримали ці незручності. Споживач справно платив. Але через те, що його сусід безвідповідально поставився і не передав показання лічильника, вони отримали нарахування та перерахунки», - сказав він.

«Близько 12 тисяч споживачів отримали у жовтні перерахунок у бік зменшення. Близько 50 тисяч споживачів отримали перерозподіл зі знаком «плюс». Величина перерозподілу індивідуальна», - додав він.

Представник «Київтеплоенерго» закликав усіх клієнтів передавати показання лічильників, якщо такі є, в терміни з 5 числа і до кінця місяця. Оскільки несвоєчасна передача показань призводить до некоректного відображення даних у платіжках за послуги. У деяких випадках - до донарахувань.

Довідка УНІАН. КП «Київтеплоенерго» забезпечує столицю України теплом і гарячим водопостачанням. Підприємство здійснює ліцензійну діяльність з вироблення, транспортування та постачання теплової енергії жителям Києва. Теплова енергія транспортується за допомогою магістральних і розподільних мереж загальною протяжністю 2,7 тис. км в 2-трубному обчисленні. Теплові мережі є майном територіальної громади Києва.